Tropheus - ved Rune.


Tr. Moori "Moliro"

 

 

 

 

 

 

Moliro og yngel.

 

 

 

 

 

 

 

Fargene kan nesten
ikke beskruves.

Tropheus er en ciklide slekt som kun finnes i Tanganyika sjøen i øst Afrika.

Lake Tanganyika er verdens nest dypeste sjø og har en kystlinje på ca 2000 km.

Tropheus er ikke bare blitt utstyrt med flotte farger, men har også en oppførsel som kanskje gjør dem til en av de mest interesante akvariefisker i verden. De blir i mange tilfeller omtalt som akvariets klovner, og det med rette. Har man først prøvd å ha Tropheus i akvariet sitt, er det veldig vanskelig å slutte med dem.

Det finnes utallige variasjoner av disse fiskene. De fem hovedgruppene er som følger:

T.moori

T.brichardi

T.annectens

T.duboisi

T. sp. black, red, ikola, mpimbwe. ( Disse er ikke artsbestemt ennå)

Innenfor disse gruppene finnes det igjen mange geografiske variasjoner, dvs. fargevarianter etc.

Da alle Tropheus har så og si de samme kravene, så vil jeg ikke gå nærmere inn på de forskjellige variantene her.

Tropheus går for å være kanskje den vanskeligste fisken og ha i ett akvarium. Mange har mistet fisk for tusenvis av kroner på grunn av uvitenhet. Tropheus er forholdsvis dyre fisker og problemene kan være mange, så vil jeg her prøve å komme med noen tips for Tropheus hold.

Antall fisk i et akvarium må bestemmes ut ifra volumet på akvariet, men det bør være en ganske tett bestand av fisk. Det er bedre å ha for mange enn for få. Ei gruppe bør etter min mening bestå av minimum 15 dyr. Antallet hanner og hunner finnes det ikke noen fasit på, men "fifty- fifty" pleier å duge.

Akvariet bør være så stort som mulig, men lengden er viktigere enn volumet da de er hurtige svømmere. Et 300 liters akvarium på en meter eller mer, er passende for ei gruppe på ca 20 dyr.

Filteret bør også være så stort som mulig. Det bør helst ha en kapasitet på 2-3 ganger akvarievolumet. Kjør gjerne på med noen sirkulasjonspumper i tilegg, de elsker sterk strøm.

Til orientasjon kan jeg nevne at jeg i mine 325 liters akvarier har en samlet sirkulasjon på 3000 liter i timen.

Temperaturen bør ligge på 24-28 grader. 30 grader kan ta knekken på fiskene. Dette er fordi de er avhengige av masse oksygen i vannet, ved temperaturer over 30 grader er dette vanskelig å opprettholde.

Vannet bør ha en Ph på 7,5-9,5. Denne holdes oppe ved og benytte seg av mye kalkstein i karet og eventuelt tilsette bikarbonat. Utover dette har ikke jeg funnet det nødvendig og tilsette noen andre "luriumer" for å kontrollere alt mulig. Det anbefales å bruke Sera Aquatan eller Tetra Aquasafe.

Vannskift bør foretas ganske ofte for å holde nitratkonsentrasjonen nede. Personlig bytter jeg ca. 40 % hver 10 dag og det har ihverfall fungert for meg. Pass på temperaturvariasjoner, og forandringer på vannets hardhet ved vannbytte.

Foret du gir dine troffer må være fiberrikt og ikke inneholde animalske produkter. Tropheus spiser i naturen en masse næringsfattig mat,eks. alger, og for og utnytte næringen i maten har de utviklet et meget langt tarmsystem. Prøver du og gi dem et tungt fordøyelig for, f.eks mygglarver eller oksehjerte kan de bli syke og dø. Spirulina flak er et ypperlig Tropheus for, men det bør gis i forholdsvis små mengder.

Bunnlaget i akvariet bør være så fint som mulig. Vanlig sand fra en sandstrand i nærheten fungerer kjempebra. Den bør være så fin at ikke avfallsstoffer trenger ned i sanden for deretter å forurense vannet, det blir heller dratt inn i filteret. Det vil også dannes bakterier i sanda som hjelper til med å bryte ned nitrat. Det sies også at lys sand får fiskene til å vise bedre farger. Bruk derfor gjerne helt hvit sand. De blir ikke engstelige av det slik som mange andre fisker.

Innredningen bør bestå av steiner som ikke har for mye skarpe kanter. Tropheus er en veldig agressiv fisk og kan fort skade seg på skarpe ting. Man kan holde agressiviteten nede ved og dele inn karet i territorier. Dette gjøres ved og f. eks ha tre hauger med stein. Da vil de tre sterkeste hannene okkupere disse. Man kan også la være å ha noen som helst innredning, da vil de ikke vise agressivitet i det hele tatt, men det vil jo bli ett fryktelig kjedelig kar.

Hvis det bare er en stor haug med stein kan det skje at den sterkeste fisken okkupere hele haugen og resten av fiskene blir stående i ett hjørne.

Planter bør unngås. Med disse følger ofte snegler, og avføringen til disse inneholder flagellater som ved flere tilfeller har tatt livet av Tropheus. Vil du ha noe grønt i karet så bruk plast, men husk at i en naturlig biotop for Tropheus finnes ikke planter.

Lys er ikke så viktig når det ikke er planter i karet. Bruk gjerne kraftig belysning da dette fremmer algeveksten, noe som igjen troffene beiter begjærlig på.

Geografiske varianter av samme art må aldri blandes, de krysser seg lett med hverandre. Jeg foretrekker å aldri blande de forskjellige artene sammen heller. Du får ei mer harmonisk gruppe som leker oftere og det er like pent og se på. Da Tropheus er en lettstresset fisk anbefales det heller ikke å ha andre arter av fisk sammen med Tropheus, de kommer bedre til sin rett alene.

Etablerte grupper med Tropheus kan bli ødelagt av å sette inn nye dyr. Agressiviteten vil øke, og troffene slår hverandre ihjel. Den andre årsaken er at de gamle fiskene vil angripe de nye, disse blir svakere, parasittene blomster, de nye smitter de gamle som fører til sykdom som igjen kan føre til død!

Viltfangede fisk er alltid gøy men bland aldri viltfangede og odlede fisker med hverandre. Dette er stort sett av de samme årsaker som ovenfor.

Oppdrett av troffer pleier aldri være noe problem, hannene vil leke hele tiden. Hvis de blir late og leklysten forsvinner, hjelper det som regel og fore mindre. Da de er munnrugende så gjør de unna yngelpleien selv. Mange foretrekker å tømme hunnene for yngel selv, mens andre lar de spytte ut yngelen i akvariet. Smak og behag!

Jeg sier ikke at dette er noen fasit for å lykkes, men jeg har aldri mistet en fisk hverken pga. agressivitet eller sykdom.

Det er mange forskjellige meninger om temaet Tropheus så man kan sikkert prøve seg frem til andre metoder.

Husk at troffer er dyre fisk. En voksen viltfanget fisk koster fort 400 kr. Odlede eksemplarer koster ca 200 kr. Man kan også kjøpe en gruppe med yngel og fore opp disse. Det vil bli en del billigere, og ettersom gruppa vokser opp, vil den som regel fungere perfekt.

Da gjenstår det bare å ønske lykke til.

Tilbake til akvariesiden.