Klovner, anemoner og tragiske rekehistorier.


Klovnefisker.
Anemonefisker og anemoner.
Klovnefisk og reker.
Amphiprion bicinctus.
A. clarckii.
A. frenatus.
A. melanopus.
A. ocellaris.
A. perideraion.
Premnas biaculeatus.
Dascyllus trimaculatus.

Om saltvannsdyr.

Kjempemuslinger.

Skiveanemoner.

Storpolypp. steinkoraller.

Småpolypp. steinkoraller.

Mykkoraller.
Reker.   
Hvirvelløse dyr.
Røde planarier.
Osterobium. 
Krigføring mellom koraller.
Kjemikalier.
Bøker om saltvann.

Akvariesiden.

Tilbake til hovedsiden.

 

rekeh1.JPG (18299 bytes)

rekeh2.JPG (21649 bytes)

        Over en tid har jeg lett etter diverse reker til å ha i korallrevs akvariet. Etter lang tids venting, så fikk endelig den lokale dyrebutikken inn en flott reke av arten Stenopus Hispidus. En såkalt pussereke. Dette er en stor flott reke med svære klør, fargen er hvit med røde striper. Denne reka og mye annet ble med meg hjem den kvelden. Etter lang tids akklimatisering, ble nyanskaffelsen sluppet ut i karet. Gleden var stor da den begynte å spise med en gang. Etter å ha tuslet rundt i ca 10 minutter, var den kommet til den siden av karet som domineres av en anemone av typen Entacmaea quadricolor, og et par med klovner av typen A. Clarkii.
        Reka oppholdt seg ca 20 cm. under anemonen, da noe skjedde. Reka steilet som en hingst ved synet av en brunstig hoppe. Den tok så en perfekt forlengs saltomortale før den landet perfekt på bunnen igjen. Den største klovnen lot seg ikke imponere av det flotte showet, så hun stormet fram, og tok like godt tak i halen på den stakkars reka. Så begynte hun å taue reka etter seg opp "bakken" frem til anemonen. Her gjorde hun en kraftanstrengelse ved å løfte den sprellende reka, opp i vannet over anemonen, der den så ubarmhjertig ble sluppet rett ned i dødens tentakler. Idet den traff anemonen utløste det en reaksjon jeg ikke trodde var mulig hos en så primitiv skapning. I en utrolig fart, brettet den seg rundt reka som nå kjempet for livet. Slaget var nok tapt for rekas del, så den ulykkelige reke-eier heiv dekkglasset av akvariet, og stupte nesten oppi karet for å hjelpe den stakkars reka ut av dødens grep. Jeg grep tak i følehornene på reka for så å prøve å dra den ut av anemonen. Kampen var over, og det eneste jeg stod igjen med var rekas høyre følehorn.
        Jeg dumpet så ned i sofaen igjen, hvor min samboer og katten satt med store øyne og så på scenene som skjedde foran dem. Det eneste jeg kunne gjøre nå var å ta noen bilder. Som man kan se av bildene så var heller ikke det så vellykket. Reka var så og si borte når jeg fikk tatt bildene. Man kan kanskje skimte noen rekebein innimellom alle tentaklene. Det er også litt kulete på siden av anemonekroppen, noe som antakeligvis er forårsaket av reka.
        Vi ble sittende tause og ettertenksomme en stund etterpå. Anemonen forsvant sakte ned mellom steinene, og klovnen voktet den mens den nøt sitt dyrebare måltid. I ettertid har jeg tenkt på hvor fantastisk denne symbiosen mellom klovnefisk og deres anemoner er.
        I skrivende stund har det gått 4 dager siden den tragiske hendelsen, og forundringen har ikke gitt seg ennå. Anemonen har igjen kommet frem i lyset, og har nok vokst litt av det gode måltidet. Klovnen ryddet faktisk opp etterpå ved å frakte restene fra reka ut av anemonen, og legge dette pent foran den på en stein. Anemonen bør i hvert fall trives med en så god partner som denne klovnen, som nå forøvrig går under navnet "Kelneren".
        Jeg er så glad for å kunne ha et så fantastisk stykke natur i stua mi.

Hilsen Rune R Gjersøe

       


Tilbake til akvariesiden

Tilbake til saltvannssiden