Historien om å få troen tilbake. (ad. Aqua salina)
Et besøk hos Kenneth Olsen......     Hele akvariet er innebygget. Bak er karet tilgjengelig fra et annet rom.


     Nice aquascaping..


     En Favia sp. En av Kenneths mange storpolyppede koraller.


     Grenene av en Acropora t.v. og en rød Lobophyllia hemprichii. 


     En rosa pigmentert Seriatopora hystrix.

 

 

      Mosseferga en ettermiddag i januar. Ti blå. Rune, Ulf og meg med hver sin kaffekopp rundt et bord i salongen på vei til byen med det ikke altfor bra ryktet. Men det er bedre nå. Lukta er langt på vei borte, og en av landets absolutt mest eminente saltvannsakvarister har flyttet til byen. Så det hadde sin årsak at vi satt her. Vi skulle ta Olsen's nye akvarium i øyesyn. Tatt i betrakning hans forrige kar, en 540 liter plassert litt nord i byen med alle akvarieforretningene med de høye prisene, så var forventningene absolutt ikke skrudd på minimum heller. (Det gamle karet er beskrevet i Korallenriff Aquarium band 6, for de som har tilgang på den boka.) Vel, ferga kom frem. Vi kjørte i land og tok fatt på bakkene opp til huset til Kenneth.
     Vi var fremme på slaget 1630 som avtalt. La det være sagt med en gang. Møtet med karet ble sterkt. 1150 liter med pur velstand. Jeg vil tro at leserene har fått med seg bildene til venstre for teksten her nå, så da skjønner dere nok at jeg ikke overdriver. Og, dere har sikkert hørt frasen før; bildene yder ikke karet full rettferdighet. Det vil si; de gjorde det før de ble klemt sammen til en 350 punkter horisontalt og Jpegget. (Dataspråk) Men, desverre så er det nødvendig å mishandle bilder slik for at tiden det tar å laste de ned, ikke skal bli like lang som en søndags formiddag i Moss i 1972. (Skal ikke utdype det nærmere av frykt for å fornærme noen.)
     Tilbake til akvariet. Noe av det første som slo oss var den utrolige artsrikdommen. Riktignok hadde Kenneth hatt mange år å samle på, men allikevel. Det vil bli for mye å ramse opp alt her men det var en stor diversitet av stenkoraller, mykkoraller og andre bløtdyr. Selv fisk var det et godt utvalg av. Allt i topp kondisjon. Det meste hadde kommet med over fra den gamle 540'en, men Kenneth fortalte at han hadde vært ute på avlegger - ekspedisjon når det nye karet var klart. Han fremhever spesielt Bergens - gjengen, med Rune Røsether, Arild Andersen & co, her. Kenneth tegner og forteller. Hver korall og hver avlegger har sin egen historie. Den kommer fra Alf - Jacob. Den fra Kjell Nagy, og slik fortsetter det. Imens tar Rune og jeg bilder som vi vel nesten aldri har gjort før, og noen av de mange korallene Kenneth viste oss, kan du se på bildene ved siden av her. Fler bilder fra akvariet til Olsen vil nok dukke opp andre steder på disse sidene under artsbeskrivelser av fisk og dyr, men jeg skal prøve å skrive; "fra akvariet til K. Olsen." slik at leserene kan se at bildene ar tatt her.
     Kenneth disker opp med kaffe og vafler, men det var nok eneste gangen i verdenshistorien at Gjersøe og jeg ikke klarte å få i oss mer enn ei vaffelplate på deling, selv om det stod et helt fat på bordet. Det var rett og slett for mye å se på og ta bilder av. Knutsen hadde sett karet flere ganger før, så han var litt mer avslappet. (Han rakk å spise fler vafler.)
     Etter kaffepausen (Knutsens) var det på tide å ta den tekniske delen av akvariet i nærmere øyesyn. La det være sagt med en gang, den som nå venter seg en orgie i tekniske fiksfakserier og millioninvesteringer vil bli sørgelig skuffet. "Simple is beautiful" er vel mer dekkende for Olsens ideologi. Og, for ordens skyld, husk at det engelske ordet "simpel" betyr enkel. Selve akvariet er L-formet og limet i 15mm helglass. Sirkulasjonen består av en Turbelle 4002 en Eheim 1060 og ca. 1000 l/t som er retur fra sumpen. Lyset er tre 250W/6500 Kelvin Metallhalogen av drivhustypen og 4 stk. 36W blåaktiniske lysrør. I det ene hjørnet er det et avrenningskammer med litt levende stein, og vannet fra dette renner ned i kjelleren. Her er det ei sump med en Deltec 602 skummer og noe levende stein. De siste seks månedene har også karet vært utrustet med en Aqua Medic kalkreaktor og kullsyretilførsel. Kenneth kunne rapportere økt vekst etter at denne ble installert. Innholdet av levende stein i systemet vil jeg vel anslå til rundt 150 kilo, og det var etter det jeg kunne se Indonesisk stein. Kenneth forteller også at halvparten av steinen faktisk er død stein som han har fått, men den er så overgrodd med liv nå at det kan du ikke se lenger. - Det var det hele. Det som avslutningsvis bør sies om den tekniske delen av akvariet, var at alt bar preg å være komponert på en harmonisk måte. Absolutt ikke underdimensjonert, men heller ingen monsterløsninger. Kenneth forteller også at vannet i akvariet er naturlig sjøvann. Dels overflatevann og dels vann fra akvariet i Drøbak.
     Tiden var inne for å vende nesa tilbake over fjorden igjen. Besøket hadde absolutt vært en kilde til ny inspirasjon for oss alle. La det også være nevnt at Kenneth også er en av de som villig lar andre ta del i erfaringene sine, og som absolutt ikke er preget av den griskhetskulturen som har slått ut enkelte steder i saltvannsmiljøet i Norge. Jeg, om ikke andre fikk troen tilbake. Det er håp for saltvannsakvaristikken i Norge. 
     Under her finner du to kosebilder du kan klikke på for å få større. Det ene er den venstre delen av akvariet og det andre er den høyre.

                      


Tilbake til akvariesiden.