Vaktler.


Ingen som har sett et vaktelegg kan unngå å bli betatt av det..Ikke stort større enn at du kan putte ett og ett av dem i munnen. Hunnen legger på det beste to egg i døgnet, så du trenger ikke så mange dyra før det bli egg av det. Ypperlig i tomatsuppe, salat og liknende retter. Eller så er vaktler lettstelte fugler, ikke sjenerende med hverken lukt eller lyd. Det er mulig du kan ha dem inne i huset ditt, men det har ikke vi prøvd. Hos oss har de sin egen kvadratmeter inne i hønehuset. Vaktler bør også ha det rimelig varmt om vinteren så du må ha de i et isolert hus. Som for alle hønsefugler så er det også viktig at de ikke blir utsatt for trekk.

De mørke vaktlene er eurovaktel og de lyse er honningvaktel.

Ellers så er vel vaktler noe av det enkleste du kan ha av fjørfe, netopp på grunn av størrelsen. Det eneste reelle problem du kan få er fjørplukking. Det sies også at det kan være noe problematisk å fore opp kyllingene uten å ha de sammen med hønsekyllinger. Men dette har ikke vi prøvd heller. Hvis du skal ruge ut dine egne egg så kan det også være litt problematisk med dårlig frødde egg. Særlig om vinteren syntes vi. Det siste ilegget vårt på 16 egg, endte med bare tre kyllinger. Uansett, dette står og faller på hanen, ikke så mye å gjøre med det.

Vaktler blir ikke stort mer enn et år gamle, så en må i god tid tenke på å fornye bestanden. Kyllingene vokser utrolig fort, og allerede ved 52 dager legger de sine første egg.

Info 10. april 1999.
Vi har nå prøvd å fore opp fire vaktelkyllinger uten å ha noen høne-kyllinger i sammen med dem. Dette gikk fint. Alle fire ble hunner.


Tilbake til hobbysiden.