Belysning.


Utstyr.

Akvarier.
Biologiske filtere.
Skummere.
Belysning.
Annet utstyr.
Elektrisk CO2 anlegg.
Konvensjonelt CO2 anlegg.Akvariesiden.

Tilbake til hovedsiden.

 

Lys er en viktig faktor både i salt og ferskvannsakvariet. Mange av de organismene vi har i et akvarium er avhengig av fotosyntese for å leve. Derfor må lyset avpasses etter dette. I tillegg så skal karet være pent på se på, dette er også avhengig av lyset. Å ha samme lysstyrken som dagslyset er unødvendig, lysmetningen for de dyrene vi holder ligger på typisk en tidel av dagslysstyrken. Lysstyrken i tropene ved middag er på rundt 130 -140 000 lux.
Lysstoffrør er den mest populære form for belysning, og dette med god grunn. De finnes i et utall fargevarianter og effekter. De faktorer som er avgjørende er fargetemperatur (Kelvin), lysstyrke (Lumen), og fargesammensetning (Ra - index). Lysstoffrør finnes i standard, høy effekt og ekstra høy effekt, de siste betegnes HO og VHO. Med VHO rør er det mulig å komme opp i svært høy lysintensitet (Lux), faktisk helt tilsvarende dagslys. Valg av lysrørtype er på mange måter en innviklet affære, det finnes i dag så mange forskjellige typer at det må eksperter til for å skille kvalitetene fra hverandre.kort skisser så har vi fire typer lysrør:
  • Dagslysrør - navnet sier hva det er.
  • Røddominante - For eksempel grolux.
  • Blåaktiniske - Eksempelvis Marine Blue.
  • Akvarierør - Akvastar fra Sylvania eller Aquarelle fra Philips- Osram.

Hovedregelen er som følger:

  • Ferskvann: Dagslysrør + Røddominant.
  • Saltvann: Dagslysrør + Blåaktinisk.
Metallhalogen er i løpet av de siste 20 åra blitt svært poulært blandt akvarister, både fersk- og saltvann. Dette er vel mye fordi man får en veldig kraftig lysstyrke kombinert med ei relativt kompakt lampe. Finnes i fargetemperaturer mellom 4300 og 20000 Kelvin og effekter mellom 70 og xxxxx Watt. De mest populære lampene er på 250W 5500K. Disse seriproduseres i stor skala til industrielt bruk (Haller,veksthus mm.) og kan fåes til en rimelig penge.
Dobbelsokkel R7s, Joddamppære 4300K 250W ikke så mye brukt nå lenger.
Skrusokkel E40, Arkadia 6500K pære 250W