Annet utstyr.


Utstyr.

Akvarier.
Biologiske filtere.
Skummere.
Belysning.
Annet utstyr.
Elektrisk CO2 anlegg.
Konvensjonelt CO2 anlegg.Akvariesiden.

Tilbake til hovedsiden.

 

Ozonisator brukes i saltvannsakvarier og da i sammenheng med en skummer. Ozon er en veldig reaktiv gass slik at den vil forårsake en reduksjon av mange skadelige substanser i vannet. Slik som fargestoffer, nitritt, ammonium osv. I tillegg har ozon kraftige antiseptiske egenskaper. Brukes i stor utstrekning av grossister og importstasjoner på saltvann. Kan også ha en gunstig effekt i vanlige saltvannsakvarier, brukt med fornuft. Ikke så mye brukt av akvarister her i landet, men brukes en del av akvarister i for eksempel Tyskland og England.
Omvendt osmoseanlegg kan i mange tilfeller være et must for å få til et velfungerende saltvannsakvarium. Fungerer på den måten at de fjerner rundt 98% av oppløste stoffer og smuss fra springvannet. Kan i noen tilfeller ha en noe begrenset virkning mot silikater og kan da suppleres med et ionebyttefilter. Er ofte kombinert med et sedimentfilter og et kullfilter for å beskytte membranen i filteret slik som du ser på bildet.
Nitratfilter er et anaerobt biologisk filter som fjerner nitrat og i en viss utstrekning fosfat fra vannet. Må brukes i sammenheng med et ordinært biologisk filter. Fungerer best hvis det tilsettes en næringsoppløsning inneholdende et karbohydrat eller et alkohol. Kan brukes i både fersk- og saltvann.
Elektronisk nitratfilter finnes det foreløpig et merke av på markedet. Lages i flere størrelser og i en saltvannsmodell og en ferskvannsmodell.
Minireef filter lages i flere modeller. På bildet ser du en sort ferskvannsmodell og et blått saltvannsfilter. Saltvannsmodellen er en kombinasjon av en skummer, et biologisk filter og et nitratfilter. Inneholder et unikt system for dosering av næringsoppløsning til nitratfilteret, etter vår mening er dette et svært bra system uten at vi skal si noe mer. Saltvannsmodellen kan brukes i ferskvann, men da tas skummeren ut og erstattes med et kullfilter.
UV sterilisator finnes i et utall av størrelser og varianter. Det avbildede systemet er et stort system på 160W kombinert med to pakker med kjemiske filter. Den mest brukte utgaven er et enkelt 30W rør. Dette holder til de aller fleste kar og kommer på rundt 1500kr. UV stråling er dødelig for alle typer organismer i sterk nok dose, også virus. Vil derfor virke på den måten at det steriliserer vannet som passerer gjennom røret. Monteres vanligvis på utløpet av et alminnelig biologisk filter.
Pumper eller såkalte powerheads kan man få fra de fleste leverandører av akvarieutstyr. Bruksområdet for disse er å transportere vann fra et sted til et annet. Det mest vanlige bruksområdet er kanskje som sirkulasjonspumper i saltvannsakvariet.
Luftpumper er nødvendig for å få enkelte skummere til å virke. Ellers i akvarieteknikken så er nok den tradisjonelle brusesteinen på vei ut. Enkelte filter baseres på luft for å få vanngjennomstrømning, kanskje helst de som er i bruk i store akvarieanlegg.
Store luftpumper er beregnet på å forsyne mange filter og skummere med luft samtidig. Den pumpen du ser avbildet her kan forsyne hele butikker med luft. Ellers så er dette ei utrolig bra pumpe. Vi har en slik selv og den går og går uten et feilslag. Ikke produserer den mye støy heller. Pumpa heter kort og godt the Pump og finnes i flere modeller. Kan skaffes av alle akvariebutikker i Norge.
Prinsipp for CO2 tilførsel.

Smart CO2 anlegg kan du lese om her.

 


Tilbake.