"I've got dem 'ol cozmik blues again mama."

- Eller: "Utenlandsturen" 
- Eller: "Tro ikke alt du leser på Internett"
- Eller kanskje helst: "Overdrivelser".

    Jeg har over en fireårs periode vært en forholdsvis aktiv nettbruker. Under disse årene så har jeg sett at antallet nettsteder som omhandler akvarier og akvaristikk har økt ganske betraktelig. Noen er forferdelig dårlige, med en masse feilinformasjon, mens andre er virkelig bra og har hjulpet meg og mange andre med hobbyen vår. Det siste året har det også dukket opp en drøss med butikker på nettet. Mange av disse er kun nettbutikker, men de fleste har sider på internett for å reklamere for sin virksomhet. Det er en av de sistnevnte jeg har besøkt i helgen.
    For ca. ett halvt år siden, så dukket det opp sider for en butikk i ett av våre naboland. Sidene var helt greie, med en del info om butikken og en vannvittig lagerliste. Her var det enorme mengder med både Malawi, Tanganyika, div. maller og en haug med annen mer eller mindre interessant fisk. De hadde Tropheus i alle varianter og størrelser og saltvann skulle det også være, både fisk og koraller. Utstyr var det også mye av til greie priser. Som man kan skjønne så var forventningene på topp !

    Etter å ha kjørt en del feil, så fikk vi endelig ett tips om hvor denne butikken kunne være. Endelig viste den seg. Fra vinduene så vi noen akvarier og noen røtter på gulvet. Da vi hadde parkert, og entret butikken, så la skuffelsen seg over oss som ett teppe. Inne i butikken så var det ett tyvetalls akvarier, og en del vann på gulvet. (? Har det regnet like mye der som her ? Eller er det noen som ikke fulgte med sist man skiftet vann ?-Red. anm.) De fleste karene var vel på 85 liter, men det var også noen litt større. Inn i akvariene var det faktisk nesten ikke mulig å se. Algeveksten var i noen tilfeller så grov at vi så vidt kunne skimte hva som fantes i karene. Ingen kar var innredet med noe som helst annet enn alger og møkk. 4 -5 kar var fulle av planter, ikke noen fine, bare brune halvdaue greier. Av fisk så var det noen få neontetra, guppy, gullfisk, sverddragere og noen andre kjente selskapsfisk. Av Malawi ciklider, som de i sin liste på hjemmesidene hadde ett par hundre varianter av, fantes det under tvil 7 arter. Jeg sier under tvil, på grunn av at det var seks kjente typer og en som ikke lignet på noe i det hele tatt. Den sistnevnte hadde navnet "Fleckig sebra".
     Av Tanganyika ciklider var utvalget enda verre. Her skrøt de også av masse forskjellige arter og varianter, og det eneste jeg så i karene der som var fra Tanganyika sjøen, var ett par med Julidochromis ornatus. De hadde faktisk 6 ganske flotte discus, men så manglet det heller ikke med varianter på listene. Saltvann fantes ikke i det hele tatt. Det eneste av dyr de hadde som var litt interessante var en haug med skilpadder av typen Rødøret Terrapin. Men i ettertid så tenkte jeg med meg selv at de nok var mest av interesse fordi de ikke er lovlige i Norge. Utstyr begrenset seg til en skummer, noen filtre og noen fancy vidundermidler. De hadde derimot 6 - 8 nye akvarier av forskjellige typer.
    I de 15 minuttene vi befant oss inne i butikken, så var det ingen som viste seg ute i butikken. Vi hørte at betjeningen satt på ett bakrom og prata, så servicen var ikke bedre enn utvalget. Før vi dro fra Norge, hadde jeg fått med meg noen bestillinger på fisk, og var forberedt på å frakte med meg en del hjem, men den gang ei. At vi nordmenn ikke akkurat er bortskjemt med bra akvariebutikker er vel ingen hemmelighet, men dette tar kaka. Heldigvis var det ikke på grunn av denne butikken at jeg dro en tur til det store utland, men derimot juleinnkjøpene. De fikk vi derimot gjort unna til de grader.

    Har du tenkt deg ut på langtur for å handle fisk, så ikke tro på alt du leser av lagerlister og lignende. Overdrivelsene er i noen tilfeller ekstreme. ( Ta en telefon først og få bekreftet hva de virkelig har. Jeg tror Runes opplevelser på ingen måte er unike. På den annen side så kan det vel være en måte å lære å synge blues på... - På utenlandsk ? -Red. anm.)

    -God Jul og lykke til med julehandelen. Hilsen Rune.

Har du noe på hjertet så nøl ikke med å gi oss en tilbakemeldig.


Tilbake til hovedsiden.