Tanganyika ciklider.


Generell akvaristikk.
Karbondioksyd.
Nitratsyklusen.
Nybegynnersidene.


Ferskvann .
Tr.T. open show.
Tropheus Times - 1.
Tropheus Times - 2.
Sykdom hos ciklider. 
Hvordan fange fisk.
Bøker om ferskvann.

Akvariesiden.
Tilbake til hovedsiden.

 

Tanganyika ciklider er på mange måter veldig forskjellige fra malawi. Det er to ikke så veldig ulike sjøer, men ciklide-faunaen er veldig forskjellig. Mens fiskene i Malawisjøen relativt greit kan deles inn i forskjellige typer, er dette nesten umulig når det dreier seg om tanganyikaciklidene. Spennvidden her er enorm. Fargeprakten til malawiciklidene er det ingen som kan måle seg med, men når det gjelder interessante former og levesett er Tanganyika i særklasse.
frontosa.JPG (115194 bytes)

Cyphotilapia frontosa er en av de mer spesielle ciklidene,men allikevel svært populær.

kalambo3.JPG (16194 bytes)

Tropheus moori er en fisk for spesialistene.        

Tanganyika ciklider:

Tropheus.
Tropheus duboisi.
Lamprologus caudopunctatus
Neolamprologus cylindricus

Om fiskene.

Tanganyikaciklidene strekker seg fra en liten sneglehusleker på 2 cm til keisercikliden på rundt 70. De innbefatter akvarieverdenens mest personlige fisker, Tropheus spp, og noen av de værste rovdyra blandt fisker. Det er ikke vanskelig å forstå at de er populære som akvariefisk. Ikke for det, populariteten i Norge kunne vært bedre. Her tror jeg akvariebutikkene får ta sin del av skylden. De butikkene som har tanganyika selger det. Det er blandt de mindre og ikke så agressive artene ciklider en finner de greieste akvariefiskene. Slike som Lamprologus spp., Neolamprologus spp., Julidochromis spp., osv. Slike fisker som Tropheus og Enantiopus vil alltid være fisker for spesialistene. Tanganyika har også en mangfoldig yngelpleie, noen er munnrugere og noen er substratlekere. Her må en sette seg inn i det som er typisk for den enkelte art. Noe som er litt spesielt er at mange av ciklidene er sneglehuslekere, mange av dem lever faktisk hele sitt liv inne i sneglehus.

Om Akvariet.

Et akvarie på 18 liter holder for de minste ciklidene, herfra er det bare å fortsette oppover. For den største, Boulengrochromis microlepis må du minst ha et på 1500 liter. Tross i dette er de blitt oppdrettet i Sverige. Som du skjønner må akvariestørrelsen avpasses etter arten. Det er ikke helt likegyldig hva slags fisker du har sammen heller. Slike fisker som for eksempel Tropheus bør holdes for seg, uten andre arter i karet. Det viser seg på lang sikt at dette fungerer best. Tanganyika krever en viss kontroll med vannet. Men, det holder å tilsette havsalt og bikarbonat. Dette er selvfølgelig avhengig av den vannkvaliteten du har i utgangspunktet. For de fleste vil det være bra med 3 ss havsalt og 1 ss bikarbonat pr. 100 liter vann. Det er sikkert mange som vil prøve å fortelle deg at du må tilsette alskens sulfater osv., men dette er ikke nødvendig. Kalkstein må du ha i akvariet, nesten så mye som mulig. I tillegg til å være dekorativ og å skaffe skjul og lekeplasser vil det holde kH og pH høy. Her får du mye gratis. Det beste å bruke er den gode gamle Faxe-kalken. Bunnen bør som i alle ciklide kar dekkes med et tykt lag fin grus eller sand. Sand er best fordi den ikke tillater matrester ol. å trenge igjennom, men den forårsaker lett riper i glasset. Mange bruker også korallsand eller skjellsand i Tanganyika akvarier. De aller fleste arter tanganyika ciklider har det bra med et tørrfor av god kvalitet. Husk at god kvalitet ikke nødvendigvis er synonymt med det mest kjente merket. Får du syk fisk se her.

Om kjøp av fisk.

Det samme gjelder her som for Malawi. Hold deg unna all fisk med avvikende trekk. Det er spesielt viktig å ta hensyn til dette når du kjøper Tropheus. Ei gruppe av disse fiskene kan fort bli flere tusen kroner, så du skjønner fort hvorfor. Ta gjerne med deg en som kjenner til disse fiskene før du kjøper noe. Kvaliteten på tanganyika i butikkene er noe varierende, men du vil ikke se så grelle eksempler som når det gjelder Malawi. Et lite råd helt til slutt må bli at du planlegger grundig før du setter opp akvarium med tanganyika-ciklider.
Hvis du vil lese mer om Tanganyika så kan du se på bøker her.

Lykke til.