Sykdom hos Østafrikanske Ciklider.


Ferskvann.
 
Updated! Tr.T. open show.
Tropheus Times - 1.
Tropheus Times - 2.
Sykdom hos ciklider. 
Hvordan fange fisk.
Bøker om ferskvann.

Akvariesiden.
Tilbake til hovedsiden.     Tropheus kan lett få bukvannssott ved feil akvarieforhold.
Hvordan unngå bukvannssott.

Det er mange forholdsregler du bør ta for å unngå denne sykdommen.

 • Unngå sjokktilvenning av nytt for. Skal du skifte fortype så gjør dette gradvis.
 • Gi kun for som er tilpasset fisken. Gir du tropheus frosne røde mygglarver er du garantert bukvannssott.
 • Gi kun tørrfor av god kvalitet. Unngå det mest kjente merket.Dette inneholder animalsk protein.
 • Bland aldri viltfanget og oppdrettet fisk. Dette gjelder både malawi og tanganyika. Å gjøre dette er en garantert måte å få sott på.
 • Stress ikke fiskene.
 • Slurv ikke med vannkvaliteten.
 • Kjøp ikke tvilsom fisk.
 • Karantene er ingen måte å unngå bukvannssott på. Da må det i så fall dreie seg om mer enn 6 måneder.

  Hva er bukvannssott ? Etter års mange års erfaring med nær sagt alle typer akvariefisk har jeg kommet til den konklusjon at østafrikanere er usedvanlig frisk fisk. Jeg vet ikke hvor mange tusen av den vi har hatt under tak, men det er ytterst sjelden det feiler dem noe som helst. Det eneste som en sjelden gang kan forårsake problemer i akvariet er en sykdom som kalles bukvannssott. Egentlig er vel dette flere sykdommer under en felles samlebetegnelse, men behandlingen er i alle tilfeller den samme. 

  Symptomene på denne sykdommen er som følger: fisken står relativt stille over bunn eller ligger på bunn. Puster tungt, av og til kan det de ut som om fisken hoster. Den tar ikke til seg føde, eller spiser men spytter straks ut maten. Det er viktig å oppdage symptomene på et tidligst mulig stadium. Ta derfor et daglig overblikk over akvariene og undersøk om det er noe galt.

  Medisinering av bukvannssott er som følger: Ved normale angrep samt normalt ved første gangs medisinering. Rens filter og bunnlag og bytt mesteparten av vannet. Juster pH og salinitet til normalverdier for akvariet. Temperature skal være mellom 27 og 28 grader celsius. Tilsett 5 ml til 100 liter av 40 % Emtrtyl Vet. La fiskene gå i 5 døgn. Skift vann og gi eventuelt en ny dose. Er fiskene bra og begynner å spise så burde imidlertid elendigheten være over. Hvis du har fått et veldig sterkt angrep, les; mange fisker er syke, så kan du prøve følgende behandling. 5 ml til 100 liter 40 % Emtryl Vet og 1 tablett til 200 liter 50mg Furadantin. Fiskene kan gå i inntil 7 dager før vannet byttes. Dette burde kurere det meste. Det finnes også en tredje mulighet som er en kombinasjon av Furadantin og Flagyl.  I akvariehandelen har det også dukket opp et nytt preparat på Nifurpirinol - basis. Dette heter Furanol og kommer fra JBL. Stoffet har vist bra virkning på fisk med bukvannssott - symptomer. Alle de andre medisinene får du på resept hos veterinær. Noter deg styrke og dosering før du ringer, dette må verinæren vite for å kunne skrive ut resepten. Gi aldri fiskene mat når det er medisin i akvariet.

  Husk å rense filter og bytte vann før og etter medisinering.