Hvordan sette opp et akvarium ?
Steg for steg for den absolutte nybegynner.


      Det første man gjør er å vaske akvariet og utstyret grundig. Bruk kun rent vann, men limflekker o.l. kan du fjerne med rødsprit eller isopropanol. Skyll grundig etterpå. Kalkflekker kan du fjerne med eddik. Hvis akvariet er nytt så burde det være problemfritt, men har du kjøpt et brukt kar, så må du sjekke at rutene er hele og uten dype rette riper. Silikonet kan ha blitt eldet, så sjekk at det ikke slipper langs kanten. Er du i den minste tvil så lim opp karet på nytt, du veit, Murphys lov med at ting som KAN gå galt... Tiden er også inne for å sette på plass bakveggen eller bakgrunnsfolie. Når alt dette er gjort så kan du sette akvariet på plass der det skal stå. Pass på at underlaget er absolutt plant, stabilt og i vater. Det akvariet står på må også være dimensjonert for å tåle vekten av akvariet. Du kan regne at vekten i kilo er lik 1,5 ganger litervolumet
      Monter sammen og gjør deg kjent med det øvrige utstyret. Vask alt i rent vann. I tillegg til karet så trenger du:
  • Hov - For å fange fisk og sile ut planterester o.l. fra vannet.
  • Termometer - Kjekt å vite hvor varmt eller kaldt vannet er.
  • Algeskrape - For å fjerne alger og belegg fra innsiden av glassruten.
  • Filter - Renser vannet og holder det "klart". Skaper sirkulasjon.
  • Varmekolbe - Holder temperaturen stabil.(Vanligvis 25 grader.)

      Det er en del andre ting du trenger men disse kan du vente med til du er klar til å fylle i vann.

      Bunnen i akvariet dekkes av et to til tre cm. tykt gruslag. Denne må du vaske svært grundig først. Grusen du får fra akvarieforretningen kan se ut som om den er vasket, men det er den som  regel ikke. Ha den i en bolle og skyll grundig under springen, eller kanskje helst med en hageslange slik at du ikke får grus i avløpet. Gi deg ikke før skyllevannet er helt klart når du rører rundt i grusen. Hvis du ikke skal ha planter i akvariet ditt så kan du med fordel bruke svært fin sand. Denne er svært gunstig biologisk, og vil heller ikke slippe igjennom fórrester. Skal du ha planter må du bruke noe grovere grus, slik at planterøttene får luft.
      Belysning i akvarier er egentlig et kapittel for seg. Skal du kun ha fisk, spiller lyset mindre rolle, men det er jo kjekt å se den. Uansett bør en nok derfor ha minimum et rør eller ei pære over karet. De fleste velger å kjøpe en standardarmatur tilpasset det karet de har valgt. Det viser seg imidlertid veldig ofte at disse har altfor liten lysstyrke for de som vil gro de litt mer lyskrevende plantene. En ting du bestandig må passe på er å holde armaturen rein og i god stand. Husk at strøm og vann ikke er til å leke med. Dette gjelder spesielt for belysningen. Hvis du vil ha sterkere lys kan du ofte montere en tilleggs - reflektor i standardarmaturen. 
      Det finnes mange leverandører av "tilleggslys" til akvarier. Her ser du en fra Arkadia. Denne kan enten monteres i den eksisterende lyskassa eller brukes separat. Pass på at tilkoblingene til lysrøra monteres skikkelig slik at det ikke kan komme vann og salter inn noe sted. 
      Her ser du lysrør og reflektor montert i ei Icopal takrenne. Drosselen gjemmer du bak akvariet. En slik belysning vil du kunne få for en billig penge, samtidig som det er en svært bra løsning.
      Nå legger vi på plass grusen og monterer alt det tekniske utstyret. Tiden er også inne for å sjekke at alt virker. Det er enklest nå. Test ikke for lenge. Husk at det meste av dette utstyret er ment brukt under vann. Bak akvariet kan det ofte bli et virvar av ledningel, slanger o.l. Hvis du går i en elektrisk forretning, vil du kunne kjøpe såkalte "elektrikerstrips". Disse kan du bruke til å bunte lendningene sammen i pene kveiler som du har bak akvariet. Ofte mellom akvariet og veggen. 
      Her ser du utstyret på plass. Akvariet er sett ovenfra. Normalt pleier man å ha et tykkere gruslag bak enn foran. Du kan også lage en terrasse omtrent midt i akvariet slik at grusen blir tykkere bak denne.
      Når alt utstyret er der, kan du legge i sten o.l. som du skal ha i akvariet ditt. Husk at også denne må vaskes godt på forhånd. Skal du ha i lavastein, kan det være en fordel å "dra over" den med litt grovt sandpapir først. Her ser du islandsk lava til venstre og dansk Faxekalk til høyre, så noe heilnorsk kar er det ikke blitt. Nå er du klar til å helle vann i akvariet og å plante planter -hvis du skal ha det. Plastplanter settes også i nå. Når du skal helle vann i akvariet, kan du helle det over en av de store steinene, eller sette inn ei skål, og helle over den. På den måten unngår du at bunnlaget hvirvles unødig opp.

Tilbake til akvariesiden.