Hva trenger du for å starte med akvarium ?
Hva slags utstyr må jeg kjøpe ?


      Før en kommer så langt som til å sette fisk i akvariet må en ha alt utstyret klart. Dette må man skaffe seg på en eller annen måte. Har du ikke ubegrenset med penger, så vil vi først og fremst anbefale deg å forsøke å få tak i brukt utstyr. Hvis du skal ha et stort akvarie , vel og merke. Når det gjelder små akvarier er ikke prisforskjellen så stor. Her er det mange bra tilbud på såkalte startpakker ute og går. Så var det hva du skulle kjøpe da ? La det være sagt med en gang; et akvarium kan bestå av nesten hva som helst. Eller for å si det på en annen måte. Så lenge det er balanse mellom innholdet, den tekniske utrustningen og vedlikeholdet du utfører på akvariet så spiller det egentlig ingen rolle hvordan akvariet ditt er sammensatt. Å oppnå denne balansen krever imidlertid en del trening, en gjør derfor lurt i å følge visse retningslinjer så lenge en er nybegynner. Når en har drevet en del år, så har man større muligheter til å eksperimentere. 

      Akvariet bør være mellom 63 og 325 liter. Du kan selvfølgelig gå utenfor disse grensene. Husk at setter du opp et mindre akvarie, så vil det bli vanskelig å oppnå balanse i akvariet på grunn av den mindre biomassen. Velger du et større kar, vil det fort bli veldig kostbart. Helglassakvarier med aluminiumsramme er solide, pene å se på og rimelige i innkjøp. De danske Akvastabil akvariene eller en av de svenske er gode valg. Vil du ha et møbelakvarium slik som på bildet til venstre er det fine akvarier å få fra Eheim, Müller und Pflege, Minireef og en drøss andre produsenter. Her er det noe for enhver smak og lommebok. Glem ikke understellet når du kjøper akvarium. Akvarier over 128 liter vil fort veie en par hundre kilo, og dette vil stille litt større krav til styrke enn hva "vanlige" møbler er laget for. Glem heller ikke å ta de nødvendige hensyn til utseende. Kanskje ikke alle i huset har et like liberalt syn som den vordende akvarist.

      Lysarmaturen må du dimensjonere etter hva du skal bruke akvariet til. I rene fiskeakvarier spiller som regel ikke lyset allverden. Skal du ha planter, må du kjøpe lys deretter. Lite lyskrevende planter slik som for eksempel Anubias o.l. vil greie seg med ett lysstoffrør i akvariets lengde (Med reflektor). Hurtigvoksende lyskrevende planter slik som Cabomba, Vallisneria o.l. bør få minimum to. De fleste standardarmuturer inneholder som regel to rør, vanligvis uten noen særlig bra reflektor. Men, både ekstra rør og bedre reflektor kan ettermonteres i de fleste armaturer, hvis man er litt fingernem. Hvis man skal sette opp dedikerte plantekar, så kan man med fordel sette inn både tre, fire eller fem rør. Skikkelige entusiaster bruker til og med slikt som kvikksølv - damp pærer og metallhalogen. Dette er ikke noe for nybegynneren, og husk at jo mer lys, jo bedre liker algene seg.

      Filteret skal rense vannet i akvariet ditt for avfallstoff etter fisk, planterester og annet. Det er også filteret som sørger for den nødvendige sirkulasjon i karet ditt. Slik at kulldioksyden blir luftet ut og at fiskene får oksygen å puste i. Her skiller man grovt sett mellom utvendige eller innvendige biologiske filtere. Ikke så mye annet å si om dette annet enn at her får du det du betaler for. Generelt kan man også si at den filterkapisiteten produsentene oppgir stort sett er ok. Hvis man ikke har altfor mange fisk i karet sitt da. Eller bytter vann for sjelden. Har du liten filterkapasitet så må du bytte vann oftere enn om du har stor filterkapasitet. Små innvendige filtere må også renses mye oftere enn store utvendige. Etter vår mening er det mye bra på markedet, men svært lite kan måle seg med Eheim når det gjelder utvendige filter. Av innvendige filtere er Sera noe av det bedre. Spesielt de nye typene basert på Siporax filtermediet. Dette bragte oss raskt inn på ordet filtermedium. Der hvor dette ikke følger med, så må det kjøpes separat. Fasit her må bli; vask det godt og kjøp enten Siporax eller Ehfisubstrat som hovedmedium. Finnes svært få alternativ til dette. Ellers så bør en også her følge produsentenes anvisning.

      Varmekolba skal sørge for en nogenlunde stabil temperatur i akvarievannet. For de fleste fisker og planter er 25 grader ok. I sommerhalvåret og i akvarier over 325 liter er det ikke nødvendig å bruke varmekolbe hvis det er normal værelsestemperatur i rommet. Det er viktig å huske at varmekolba skal dimensjoneres etter akvariestørrelsen. Dette er for å unngå at fiskene blir kokt om termostaten i varmekolba skulle henge seg opp. Tommelfingerregelen er ca. 0,5W per liter vann opp til 300W.  I mer spesielle akvarier, for eksempel åpne plantekar, gjelder særskilte forhold. Varmekolba montere med medfølgende sugekopper, og pass for all del på at den ikke blir knust. Det er bare tynt glass. Velg helst en varmekolbe med elektronisk termostat. (Motsatt bimetall - mekanisk.) Gode valg her er Tronic, Jäger eller Tetratec. Her finnes det ellers mye "crap" på markedet. Styr unna.

      Termometer. Kjøp et digitalt strips til å lime på utsiden av ruta. Rimelig og bra.

      Hov må du ha til å fange fisken. Har du et planteakvarium må du kjøpe en mindre hov enn om du har bare fisk. Hoven skal ha et mørkt eller grønt nett. Unngå helst de med hvitt, for de er mye vanskeligere å fange med. Hoven kan du også bruke til å ta ut planterester o.a.

      Slamhevert og slange trenger du når du skal rengjøre akvariet ditt og bytte vann. Bruken av dette tar vi for oss i artikkelen om vedlikehold. Det er veldig kjekt om du kan koble slangen direkte på springen når du tapper opp vann. Sjekk i Gardena hylla i jernvareforretningen eller i hagesenteret. Her kan du finne mye nyttig.

      Algeskrape. Vi sier bare en ting: Tetratec. Denne har utskiftbare rustfrie blader. Liker du å leve litt farligere kan du kjøpe en magnetskrape. Her er det mye lettere å ripe ruta.
Gå til neste side.

Tilbake til akvariesiden.