En saltvannsakvarist
krysser sitt spor.
En historie om mine opplevelser ved å starte et saltvannsakvarium.
- av Rune.
Generell akvaristikk.
|
Endelig hadde jeg fått tillatelse til å utvide akvarieparken. Huset ble nøye inspisert
for å finne den mest egnede plassen. Etter mye om og men, ble det valgt ut en plass, og
ryddearbeidet begynte. Tok så de målene jeg trengte for å finne meg et passende kar.
Det ble et 343 liters helglassakvarium. Hadde allerede bestemt meg for hva det skulle
inneholde. Viltfangede malawiser ! Mens jeg ventet på karet så bygde jeg meg et bord i
leca. Karet kom og ble bygget inn. Tok meg en tur til Karin og Atle for å bestemme hvilke
fisk jeg skulle ha. Etter en del tenking så ombestemte jeg meg med tanke på innhold. -
Nå skulle det bli saltvann. Med god hjelp fra Karin og Atle, ble det valgt ut utstyr som
var nødvendig, og dette ble bestilt. Prisene på utstyret var absolutt ikke så
avskrekkende som jeg trodde. Vel, vel. Korallsand ble vasket, vann ble renset med et
omvendt osmose anlegg, salt ble blandet, og karet var igang. Etter å ha stått en uke var
det på tide med litt levende stein for å starte karet. 5 kilo ble valgt ut og lagt i
karet. Lyset ble så satt på for første gang. Med på steinene var det faktisk med mye
rart. En del grønne stjernepolypper, en liten Brassica og en liten rar korall
som jeg ikke aner hva heter. Etter hvert så kom det en del annet småkryp ut av steinene
også, dette var absolutt gøy. Nok en uke gikk, og en fisk ble kjøpt inn for og hjelpe til med å starte karet. Kjøpte da en Pseudochromis paccagnellae. En gul og rosa liten rakker som er veldig fin. Satte også oppi noen gule / grønne" knapper". Alt gikk som det skulle. Nok en uke gikk, da var det på tide med mer stein. Kjøpte nesten 20 kilo som stakkars Karin måtte løfte opp å vise frem før de ble godkjent og veid. Disse ble sirlig stablet i karet til jeg mente det så bra ut. Nesten all steinen gikk med til å gjemme skummere og diverse utstyr. Da jeg trodde resultatet var bra, var vannet så grumsete at jeg ikke kunne se noe som helst oppi akvariet. Det var da langt på natt, og jeg var nok ikke særlig effektiv på jobben dagen etter. Spenningen var stor da jeg kom hjem fra jobben , så det bra ut? Resultatet var over all forventning. Det tekniske utstyret var så godt som borte, og det så faktisk bra ut i tillegg. Fisken trivdes der den svømte rundt i sitt nye landskap. Dette var gøy. Etter enda ei uke ble det satt inn noen nye koraller. 2 stk avleggere av en Xenia eller Anthelia art, og noen blå "knapper". Kjøpte også 2 stk Clarcii klovner som jeg lenge hadde siklet på. Da dette blir skrevet har karet vært igang i 5 uker og alt av alger som har prøvd seg, er så godt som utryddet. Korallene og fiskene vokser og trives. Dagen idag er 03.11.99 og klokken er 22.45. Om ca. en time kommer det en lastebil fra Sverige med en hel kasse til med levende stein. Skal ut til Ekeby i natt for og hente den, og jeg har en lang natt foran meg. Her har det vært litt opphold i nedskrivningene. Som jeg skrev litt tidligere, så forventet jeg meg en lang natt.
Det ble det. Etter ca. 4 timers bygningsarbeide følte jeg meg slik jeg tror egypterne
følte seg etter å ha satt opp Kheops pyramiden. Ikke bare var jeg sliten i ryggen, men
jeg hadde også fått meg noen a-ha opplevelser jeg sent vil glemme. Denne korallen har nå i senere tid, medvirket i en helt annen historie som du kan lese om her. En anemone til klovnene fikk jeg også som en "Avlegger" Leif B K hadde fått sin anemone til og dele seg, og denne ble med glede gitt bort til den nye saltvannsakvaristen. Denne anemonen har fått plass i en annen historie som du kanskje har lest om her på sidene. Rekehistorie. Det har etter hvert blitt en del forskjellige koraller i karet. Både steinkoraller og mykkoraller. Korallene jeg har valgt ut , får alle sin næring fra zooxanthellaer. Jeg trenger dermed ikke mate dem. Mindre jobb for akvaristen. Dette er nemlig en filosofi jeg liker å følge. Jo mindre jobb det er med et akvarium, jo mer tid blir det til å nyte synet av det. Det er så klart en del ting som må gjøres jevnlig. Kalkvann blir tilsatt hver dag, som en erstatning for vannet som fordamper, - 2 minutters jobb. Skummerene blir tømt 2 ganger i uka, - 3 minutters jobb. Tilsetter litt sporstoffer en gang i uka, - 30 sekunders jobb. Frontruta pusses med algemagnet ved nødvendighet. Bare kosejobb. Bakruta skrapes med algeskrape hver 14. dag, - 2 minutters jobb. Fiskene fores annenhver dag. Bare kosejobb. Alt i alt må det vel sies at det er utrolig lite arbeid med et velfungerende korallrevsakvarium. Det som slår meg når jeg leser notatene mine i ettertid, er hvor smertefritt det gikk.
Mye av æren for dette skal Atle og Karin ha. Uten deres ekspertise og tålmodighet hadde det nok ikke vært så lett. Under oppstartsperioden så skamleste jeg alt av lektyre om korallrevsakvarier. Det ble innkjøpt en anseelig mengde med blader og bøker. Spesielt bøkene til Deelbeck & Sprung, "The reef aquarium vol 1&2", må anbefales på det sterkeste. Algeoppblomstringen tror jeg uteble på grunn av nøyaktighet og at jeg i innkjøringsperioden, tok meg tid til og vaske skummerene og fylle på kalkvann hver dag. Cirka 2 liter kalkvann går med daglig. Det at jeg begynte med litt stein istedenfor og fylle hele karet med en gang var nok også lurt. Belastningen på karet ble ikke så stor at algene fikk noe særlig grunnlag. I noen bøker står det også at man ikke bør belyse karet den første måneden for og unngå algevekst. Derimot har de jeg har snakket med, som har fulgt dette rådet, fått seg et sjokk. Algene kommer når de etter en stund skrur på lyset . Mye av det livet som var på steinen tar nok også kvelden etter en måned i mørket.Det at det kun blir brukt osmosevann har nok også sine fordeler. Det er noe jeg anbefaler til alle som har tenkt å starte opp et saltvannsakvarium og ikke er helt sikker på vannkvaliteten der de bor. En akvariebutikk i Oslo selger osmosevann for 1krone og femti øre literen, så man kan jo kjøpe det her også. Hjemmelagd osmosevann har i alle fall fungert for meg. Da jeg i utgangspunktet er en utrolig lite tålmodig fyr, skal Karin og Atle ha all ære for å holde meg i nakken. De ville rett og slett ikke selge meg ting jeg ville kjøpe før karet hadde gått en stund. Dette priser jeg meg lykkelig for nå. Tålmodighet er viktig. Ikke kast i alt på en gang. Resultatet blir mye bedre hvis man tar tiden til hjelp. Man trenger heller ikke kjøpe det dyreste og mest fancy utstyret på markedet. Ved å høre på erfarne akvarister kan man faktisk finne utstyr som er både billig, enkelt og bra. Nedenfor følger en liste over utstyret jeg ble anbefalt, og tilslutt valgte.
Til belysning ble det til slutt lysstoffrør. (Tror det faktisk er lettere å få til et bra resultat med det istedenfor metallhalogen.)
Dette er faktisk alt som skulle til. |