En saltvannsakvarist krysser sitt spor.
En historie om mine opplevelser ved å starte et saltvannsakvarium.
- av Rune.


Generell akvaristikk.
Karbondioksyd.
Nitratsyklusen.
Nybegynnersidene.

Saltvann.
Hvorfor saltvann.
Hvordan starte ?
Runes start-dagbok.
Besøk hos Kenneth Olsen.
Oppstart av korallakvarium.
Flytting av korallakv. del 1.
Flytting av korallakv. del2.

Flytting av korallakv. del3.


Om saltvannsdyr.

Kjempemuslinger.

Skiveanemoner.

Storpolypp. steinkoraller.

Småpolypp. steinkoraller.

Mykkoraller.
   
Reker.

Hvirvelløse dyr.
Røde planarier.
Osterobium.
Krigføring mellom koraller.  
Kjemikalier.
Bøker om saltvann.

Akvariesiden.

Tilbake til hovedsiden.

kar1.JPG (10067 bytes)
      Akvariet er fylt med noen få steiner.

 

paccagnellae.JPG (12734 bytes)
      Paccagnellaen blandt alle de gryende kalkalgene...

 

 

kar3.JPG (14970 bytes)
      Flere steiner på plass.

 

 

 

kar2.JPG (19813 bytes)
    Det begynner å ligne et rev....
kar4.JPG (19385 bytes)
     Akvariets stolthet - Plerogyra Sinuosa.

 

 

kar5.JPG (22113 bytes)
      Nå er veksten i god gang - legg merke til kalkalgene. - Og de utrolig fine Brandsnes polyppene.

 

 

kar6.JPG (17312 bytes)
      Det meste er på plass.

 

kar10.JPG (24485 bytes)
      Akvariet etter 4 måneder.

      Endelig hadde jeg fått tillatelse til å utvide akvarieparken. Huset ble nøye inspisert for å finne den mest egnede plassen. Etter mye om og men, ble det valgt ut en plass, og ryddearbeidet begynte. Tok så de målene jeg trengte for å finne meg et passende kar. Det ble et 343 liters helglassakvarium. Hadde allerede bestemt meg for hva det skulle inneholde. Viltfangede malawiser ! Mens jeg ventet på karet så bygde jeg meg et bord i leca. Karet kom og ble bygget inn. Tok meg en tur til Karin og Atle for å bestemme hvilke fisk jeg skulle ha. Etter en del tenking så ombestemte jeg meg med tanke på innhold. - Nå skulle det bli saltvann. Med god hjelp fra Karin og Atle, ble det valgt ut utstyr som var nødvendig, og dette ble bestilt. Prisene på utstyret var absolutt ikke så avskrekkende som jeg trodde. Vel, vel. Korallsand ble vasket, vann ble renset med et omvendt osmose anlegg, salt ble blandet, og karet var igang. Etter å ha stått en uke var det på tide med litt levende stein for å starte karet. 5 kilo ble valgt ut og lagt i karet. Lyset ble så satt på for første gang. Med på steinene var det faktisk med mye rart. En del grønne stjernepolypper, en liten Brassica og en liten rar korall som jeg ikke aner hva heter. Etter hvert så kom det en del annet småkryp ut av steinene også, dette var absolutt gøy.
      Nok en uke gikk, og en fisk ble kjøpt inn for og hjelpe til med å starte karet. Kjøpte da en Pseudochromis paccagnellae. En gul og rosa liten rakker som er veldig fin. Satte også oppi noen gule / grønne" knapper". Alt gikk som det skulle. Nok en uke gikk, da var det på tide med mer stein. Kjøpte nesten 20 kilo som stakkars Karin måtte løfte opp å vise frem før de ble godkjent og veid. Disse ble sirlig stablet i karet til jeg mente det så bra ut. Nesten all steinen gikk med til å gjemme skummere og diverse utstyr. Da jeg trodde resultatet var bra, var vannet så grumsete at jeg ikke kunne se noe som helst oppi akvariet. Det var da langt på natt, og jeg var nok ikke særlig effektiv på jobben dagen etter. Spenningen var stor da jeg kom hjem fra jobben , så det bra ut? Resultatet var over all forventning. Det tekniske utstyret var så godt som borte, og det så faktisk bra ut i tillegg. Fisken trivdes der den svømte rundt i sitt nye landskap. Dette var gøy. Etter enda ei uke ble det satt inn noen nye koraller. 2 stk avleggere av en Xenia eller Anthelia art, og noen blå "knapper". Kjøpte også 2 stk Clarcii klovner som jeg lenge hadde siklet på. Da dette blir skrevet har karet vært igang i 5 uker og alt av alger som har prøvd seg, er så godt som utryddet. Korallene og fiskene vokser og trives.

Dagen idag er 03.11.99 og klokken er 22.45. Om ca. en time kommer det en lastebil fra Sverige med en hel kasse til med levende stein. Skal ut til Ekeby i natt for og hente den, og jeg har en lang natt foran meg.

Her har det vært litt opphold i nedskrivningene.

Som jeg skrev litt tidligere, så forventet jeg meg en lang natt. Det ble det. Etter ca. 4 timers bygningsarbeide følte jeg meg slik jeg tror egypterne følte seg etter å ha satt opp Kheops pyramiden. Ikke bare var jeg sliten i ryggen, men jeg hadde også fått meg noen a-ha opplevelser jeg sent vil glemme.
All steinen ble på forhånd lagt ut på aviser for å noenlunde bestemme hvor alt skulle plasseres. Etter mye tenking , er det nesten så jeg gjør i buksa. Under en stein ser jeg plutselig en ca. 30 cm lang marklignende sak. Jeg kastet en masse tørkepapir over den og sprang bort til ovnen og kastet den inn i flammenes rov. Hva det var vet jeg ikke, men jeg er glad den ikke ble puttet opp i akvariet.  Det var med forsiktige fingre jeg undersøkte resten av steinen. Det var noe småtteri som så dødt ut og det ble plukket vekk, ellers var steinen av ypperste kvalitet. Resultatet av denne natteranglingen var utrolig. Karet er blitt kjempefint.
      Etter denne omfattende byggeperioden så var det bare å vente på algene som all litteraturen sier skal komme. Algene kom, men ikke i så stort monn som forventet. Noen Caulerpa arter viste seg, det kom også en del røde alger, men disse mistet fort overtaket. Kalkalgene tok til å gro etter bare en ukes tid, det må jeg si var en kort innkjøringsperiode. Ting begynte å dukke opp på steinene. Noen kolonianemoner av ukjent art, ett par Porites og til og med en liten "hjernekorall" hadde overlevd den lange reisen fra Indonesia.
      Etter alt dette så var jeg kjempeklar for flere koraller, men kloke mennesker holdt meg i nakken enda ett par uker. Det ble derimot satt inn 10 Astrea snegler for å holde det lille som var av alger i sjakk. 10 uker var gått. For å hente videre inspirasjon, ringte jeg rundt til flere erfarne saltvannsakvarister. Etter en del koselige visitter hos disse likemenn, var jeg blitt beriket med en hel del avleggere til min nye undervannsverden. Superlim og sammenklistrede fingre var en del av hverdagen en stund, men avleggerene fikk nå feste til slutt, og i skrivende stund så lever de ennå. Den første steinkorallen som ble innkjøpt var en stor Plerogyra Sinuosa. 35 cm over ryggen og med et helt utrolig rosa og blått skjær var den en for stor fristelse til og kunne la være. Denne fikk hedersplassen i karet, og står der den dag i dag.

Denne korallen har nå i senere tid, medvirket i en helt annen historie som du kan lese om her.

En anemone til klovnene fikk jeg også som en "Avlegger"   Leif B K hadde fått sin anemone til og dele seg, og denne ble med glede gitt bort til den nye saltvannsakvaristen. Denne anemonen har fått plass i en annen historie som du kanskje har lest om her på sidene. Rekehistorie.

Det har etter hvert blitt en del forskjellige koraller i karet. Både steinkoraller og mykkoraller. Korallene jeg har valgt ut , får alle sin næring fra zooxanthellaer. Jeg trenger dermed ikke mate dem. Mindre jobb for akvaristen. Dette er nemlig en filosofi jeg liker å følge. Jo mindre jobb det er med et akvarium, jo mer tid blir det til å nyte synet av det. Det er så klart en del ting som må gjøres jevnlig. Kalkvann blir tilsatt hver dag, som en erstatning for vannet som fordamper, - 2 minutters jobb. Skummerene blir tømt 2 ganger i uka, - 3 minutters jobb. Tilsetter litt sporstoffer en gang i uka, - 30 sekunders jobb. Frontruta pusses med algemagnet ved nødvendighet. Bare kosejobb. Bakruta skrapes med algeskrape hver 14. dag, - 2 minutters jobb. Fiskene fores annenhver dag. Bare kosejobb. Alt i alt må det vel sies at det er utrolig lite arbeid med et velfungerende korallrevsakvarium.

      Det som slår meg når jeg leser notatene mine i ettertid, er hvor smertefritt det gikk.

 • Den store algeoppblomstringen kom aldri.
 • Ting var ikke så vanskelig som mange skulle ha det til.
 • Økonomien ble faktisk ikke så hardt belastet heller.
 • Hvorfor ?

Mye av æren for dette skal Atle og Karin ha. Uten deres ekspertise og tålmodighet hadde det nok ikke vært så lett. Under oppstartsperioden så skamleste jeg alt av lektyre om korallrevsakvarier. Det ble innkjøpt en anseelig mengde med blader og bøker. Spesielt bøkene til Deelbeck & Sprung, "The reef aquarium vol 1&2", må anbefales på det sterkeste.

Algeoppblomstringen tror jeg uteble på grunn av nøyaktighet og at jeg i innkjøringsperioden, tok meg tid til og vaske skummerene og fylle på kalkvann hver dag. Cirka 2 liter kalkvann går med daglig. Det at jeg begynte med litt stein istedenfor og fylle hele karet med en gang var nok også lurt. Belastningen på karet ble ikke så stor at algene fikk noe særlig grunnlag.

I noen bøker står det også at man ikke bør belyse karet den første måneden for og unngå algevekst. Derimot har de jeg har snakket med, som har fulgt dette rådet, fått seg et sjokk. Algene kommer når de etter en stund skrur på lyset . Mye av det livet som var på steinen tar nok også kvelden etter en måned i mørket.
      Det at det kun blir brukt osmosevann har nok også sine fordeler. Det er noe jeg anbefaler til alle som har tenkt å starte opp et saltvannsakvarium og ikke er helt sikker på vannkvaliteten der de bor. En akvariebutikk i Oslo selger osmosevann for 1krone og femti øre literen, så man kan jo kjøpe det her også. Hjemmelagd osmosevann har i alle fall fungert for meg.

      Da jeg i utgangspunktet er en utrolig lite tålmodig fyr, skal Karin og Atle ha all ære for å holde meg i nakken. De ville rett og slett ikke selge meg ting jeg ville kjøpe før karet hadde gått en stund. Dette priser jeg meg lykkelig for nå. Tålmodighet er viktig. Ikke kast i alt på en gang. Resultatet blir mye bedre hvis man tar tiden til hjelp. Man trenger heller ikke kjøpe det dyreste og mest fancy utstyret på markedet. Ved å høre på erfarne akvarister kan man faktisk finne utstyr som er både billig, enkelt og bra. Nedenfor følger en liste over utstyret jeg ble anbefalt, og tilslutt valgte.

 • 2 stk Sander innvendige skummere.
 • 2 stk Optima luftpumper.
 • 4 stk Maxijet 1000 sirkulasjonspumper.
 • 1 stk Sacem 2000 liters sirkulasjonspumpe. (Denne hadde jeg fra før av.)

Til belysning ble det til slutt lysstoffrør. (Tror det faktisk er lettere å få til et bra resultat med det istedenfor metallhalogen.)

 • 6 stk Arcadia drossler 36/38 W.
 • 4 stk 10000 Kelvin Aquastar 38 W
 • 1 stk 10000 Kelvin Aquastar 36 W.
 • 1 stk Blåaktinisk rør fra Arcadia.
 • 6 stk Arcadia reflektorer.

Dette er faktisk alt som skulle til.Tilbake til akvariesiden.