Reef eller ikke reef - det er spørsmålet.
- historien om nanoreef og picoreef og de helt sikkert kommende femto- og attoreefs


Generell akvaristikk.
Karbondioksyd.
Nitratsyklusen.
Nybegynnersidene.

Saltvann.
Hvorfor saltvann.
Hvordan starte ?
Runes start-dagbok.
Besøk hos Kenneth Olsen.
Oppstart av korallakvarium.
Flytting av korallakv. del 1.
Flytting av korallakv. del2.

Flytting av korallakv. del3.


Om saltvannsdyr.

Kjempemuslinger.

Skiveanemoner.

Storpolypp. steinkoraller.

Småpolypp. steinkoraller.

Mykkoraller.
   
Reker.

Hvirvelløse dyr.
Røde planarier.
Osterobium.
Krigføring mellom koraller.  
Kjemikalier.
Bøker om saltvann.

Akvariesiden.

Tilbake til hovedsiden.


     

     Tilbake til tiden med store jevnlige vannbytter.....
         - Mange bekker små.....l

 

    

      Nå går snart julenissen og legger seg og kommer ikke frem fra skapene før en gang til neste år. Hvis det da blir jul igjen, - men det blir det nok. I alle fall, - vi er nå fremme ved ettertankens årstid. Det vil for de fleste av oss bety begynnelsen av januar. Når det er sagt kjære leser, det jeg hadde på hjertet denne gang er noen ord om den seneste "hypen" inn saltvannsakvaristikk, nemlig de såkalte nanoreefs. De kommer som så mye annet fra USA og navnet skriver seg fra ordene nano - som betyr tusendel av en milliondel og reef - som betyr som de fleste vet rev. Det det koker ned til er at vi snakker om korallrevs- , eller i hvert fall, saltvannsakvarier på mellom ti og tyve liter. Og da ser vel de flest koblingen til jul, og julenisse og julegaver. Blir dette den nye julegavetrenden ? Kan dette være forsvarlig akvaristikk ?
     Det har vært veldig mye debatt om og omkring emnet nanoreef på internett og i utenlandsk presse i den siste tiden. Senest nå på nettakvariet, hvor én, som nok må betegnes som en tungvekter innen akvaristikken i Norge, tar opp tråden om hvorvidt dette er dyreetisk forsvarlig eller ikke. Som en fotnote kan nevnes at det i Tyskland ikke er tillatt å holde dyr i akvarier mindre enn 60 liter, noe som gjør at denne akvarietypen teknisk sett er forbudt der. Når vi i "akvariekretser" snakker om ti liters boller med gullfisk eller slørhaler er de aller fleste enige om at dette er forkastelig. Mange av de samme akvaristene lovpriser nanoreefets fortreffelighet. Aner vi et motsetningsforhold her ? Personlig så syntes jeg ikke det hørest helt fornuftig ut, med ett sett normer for det en selv driver på med, og ett sett for det andre driver på med. 
     At nanoreefet fungerer er det ingen tvil om, det må det egentlig også gjøre. Både fisk og koraller kommer i små poser med noen desiliter vann. Her har de levd i opptil en tre fire dager på veien fra tropene og hjem til oss. Når de kommer hit, når fisker og koraller skal pakkes ut, og flyttes over i akvarier, tilsetter man oksygen og begynner å skifte vann. Hvis man fortsetter å skifte vann regelmessig og gir dyrene litt lys og mat, så vil de aller fleste av dem fortsette å leve i posene i mange måneder. Fiskene vil sikkert kunne klare seg i flere år. Slik fungerer nanoreefet også, omtrent som posen dyrene kom i. Som en slags forlenget oppbevaringsbeholder. Hvem av oss har ikke hatt ei halvlunken bøtte med noen biter blæretang, et par steiner,ei havnål og ei grasskrabbe i skyggen under ei brygge som barn. Noe egentlig akvarium er vel ingen av delene, men forutsatt at man bytter vann ofte nok vil dyra fortsette å leve. Uansett hvordan man snur og vender på det så er vel ikke noe av dette noen egentlig form for utfordring heller ? Jeg ser ikke utfordringen, men jeg kan meget vel se fascinasjonen. For all del, bittesmå akvarier fulle med koraller og til og med fisk. Men, nå er absolutt ikke jeg noe særlig å høre på heller, jeg lar meg som 41 - åring fascinere av Eminem. Det er kanskje samme mekanismen som gjør at andre lar seg imponere av golfballer og diskus med bortklipte haler ? Marshall Mathers får ha meg unnskyldt.....
     Helt personlig er jeg overhodet ikke tilhenger av å tvangsregulere noen form for akvariehold. Det er heller ikke dette som er problemet med nanoreefet etter min mening. Det er helt klart mange akvarister som er mer enn dyktige nok til å få dette til å fungere. Problemet er ikke hva disse gjør, snarere hva de sier - og ikke sier. Har man hatt en eller annen form for suksess, så lager man for eksempel en webside. Under et pent bilde av et knøttlite kar, kan man for eksempel lese: Nanoreefet fungerer utmerket. En eller annen forbisurfende opportunist leser dette og refererer: Nanoreef fungerer utmerket. DETTE ER HELT FEIL !  Man begynner av en eller annen grunn å generalisere, men den gedigne tabben i denne sammenhengen er nemlig at man har gått feil vei. Generelt sett så vil nemlig ikke et så lite saltvannsakvarium fungere. Men, en del saltvannsakvarister, de aller fleste med stor akvaristisk erfaring, de aller fleste med en tidligere bakgrunn fra saltvann og korallrevsakvarier, får dette til å fungere på tross av de helt klare fysiske begrensningene. For all del, dere er flinke, men det blir på en måte som å sitte å høre på min gamle onkel messe om røkingens fortrinn..... Så små og billige akvarier er nemlig som laget for å lokke til seg nybegynnere. Til og med de som aldri har hatt akvarium før. Og, om ikke lenge, så er vel normen den at dette er noe for nybegynneren. Akkurat slik som gullfiskbollen. Her må jeg bare innrømme, etter å ha hatt akvarium mer eller mindre sammenhengende i 35 år, startet opp snart et hundretall saltvannsakvarier, samt å ha 120 salte og søte akvarier i daglig drift: Gullfiskbollen er mer enn jeg greier. 
     Oppstart og drift av et saltvannsakvarium er ikke ubetinget enkelt. For én av to vil selv driften av et kar på en tre til fire hundre liter, med relativt mange tekniske hjelpemidler, bli en for stor utfordring. Det høres kanskje ut som om jeg er en som vil få deg til å bruke mest mulig penger på akvariet ditt, men dette stemmer ikke. Vi har i alle år vært opptatt av at flest mulig skal få et saltvannskar til å fungere. Beklagelig å måtte si det, men å gjøre karet nærmest minst mulig, det er ingen måte å få dyrene til å leve på. For snart seks år siden skrev jeg artikkelen "Oppstart av små saltvannsakvarier". Mange har hatt stor suksess ved å følge denne oppskriften. Noe særlig dyrere enn et nanoreef blir det heller ikke. Men, det er et hav av forskjell i det å få en 150 liter til å fungere kontra en 19 liter...
     Til slutt vil jeg gi eksisterende og potensielle "nanoreef-rådgivere" følgende råd: Det som fungerer for deg vil nødvendigvis ikke fungere for andre. Før man da står frem og sier at dette fungerer må man altså være sikker på at dette virker også for andre. Man må også understreke at det er visse forutsetninger for at det skal fungere. Om ikke, vil man altså komme til å lede andre ut i villfarelse. Det vil du vel ikke. For ordens skyld så referer jeg under hvilken akvariestørrelse "saltvannsbiblene" anbefaler å begynne med:

Fosså og Nilsen, The modern coral reef aquarium - 1:   150 liter
Deelbeck og Sprung, the reef aquarium - 1:                  200liter
Wilkens og Birkholz, Niedere tiere:                              250liter

Og noen andre ikke fullt så pretensiøse bøker:

Nick Dakin, Marine Aquarium:                                    150liter
Johannes Grosskopf, Korallenriff im wohnzimmer:        500liter (Han anbefaler denne størrelsen)
Baensch og Debelius, Meerwasser Atlas:                   100liter
 
Litteraturen inneholder en drøss flere eksempler, men alle ligger i det samme området, så vi lar det være med dette. Da er det bare å ønske den vordende saltvannsakvarist lykke til med hobbyen. Om det blir et nanoreef eller et ordentlig akvarium får du bestemme selv. I hvert fall hvis du bor i Norge.

Ekeby, Januar 2003, Atle.