Historien om å flytte et korallrevsakvarium.
part troix et part ......
- av Rune. 


Generell akvaristikk.
Karbondioksyd.
Nitratsyklusen.
Nybegynnersidene.

Saltvann.
Hvorfor saltvann.
Hvordan starte ?
Runes start-dagbok.
Besøk hos Kenneth Olsen.
Oppstart av korallakvarium.
Flytting av korallakv. del 1.
Flytting av korallakv. del2.

Flytting av korallakv. del3.


Om saltvannsdyr.

Kjempemuslinger.

Skiveanemoner.

Storpolypp. steinkoraller.

Småpolypp. steinkoraller.

Mykkoraller.
   
Gorgonier.
Reker.

Hvirvelløse dyr.
Røde planarier.
Osterobium.
Krigføring mellom koraller.  
Kjemikalier.
Bøker om saltvann.

Akvariesiden.

Tilbake til hovedsiden.

 

Den store flyttedagen.

      Karet har modnet i nesten en måned, og en del vann fra det gamle karet var bytta over i det nye, så det skulle være klart for flytting. Baljer av plast, type enorme, var innkjøpt og flytteplanen var klar. Noe vann ble tappet opp i baljene, hvor de storpolyppede steinkorallene og andre ikke fastsittende koraller ble plassert. Til korallene som satt fast på stein ble det tappet vann opp i noen 30 liters bøtter, og disse ble plassert her. Det hele gikk ganske greit bortsett fra ett par små avbrukene Acropora sp. Slikt blir det avleggere av. Etter at karet var tomt for koraller så ble steinen lempet over. Denne ble båret i tørre bøtter og så lagt oppi det nye karet. Basesteinene av faksekalk var allerede på plass sammen med noen pvc rør som var grunnmuren for oppbygningen. Fisk og reker ble ikke fanget opp før alt det andre var ute. Etter en time med intens stabling, ble korallene sirlig plassert i sitt nye hjem. Jøss så mye du egentlig hadde, var det noen som sa i sofaen. Uten å utbrodere dette noe mer, så virket det utrolig fullt der de første dagene. Herregud, åssen skal jeg få plass til noe mer oppi der, jeg hadde tross alt planlagt å ha en masse mer koraller og lignende. Etter en ukes tid så var det så visst ikke noe problem allikevel. Nå begynte ting å falle på plass og flere koraller var det helt klart plass til. Det tok en snau måned før det var noenlunde oppi der. Tror jeg måtte kjøpe ca 20 kilo ekstra med stein, en nå og en da osv., før det var blitt bra. En svært så vakker dag kom det en sending fra Singapore til Santron, og der var det jammen mye fint. To muslinger, noen fisk og en drøss med koraller ble med hjem, og da begynte det virkelig å bli bra.
      Alt i alt så har flyttingen gått helt utrolig bra. Av de korallene jeg hadde, er det ingen som har gått bort. En Gorgonie, Plexaurella sp. avgikk med døden 3 dager etter innsetting, den så ut til å ha fått en infeksjon, men det er også det eneste som har vandret. Etter flyttingen har jeg merket en utrolig vekst av steinkoraller, mens mykkorallene har stagnert helt. Mye er spekulert omkring vann om dagen, og vi er ennå ikke helt oppe å gå på emnet, men man lærer da hele tida. Hva som forårsaker vekst av noe, mens annet stagnerer er uvisst, men ting fungerer i hvert fall utrolig bra. Ionebyttefilter blir nok satt på osmoseanlegget med tiden. Kalkalge veksten har også eksplodert, vannet ? Skummeren har gjennomgått en liten ombygning. En sen kveld med noe plast og Araldit så ble ett justerbart stigerør med diger oppsamlingskopp til. På denne måten kan man optimalisere skummingen bedre, og det er jo helt klart ønskelig. Sirkulasjon er også noe jeg har jobba noe fælt med. Har kjøpt en del forskjellige pumper av forskjellig effekt, men har til slutt endt opp med bare 1000 l. Powerheads kjørt på intervall via helt enkle timere fra Europris. Da store deler av karet består av storpolyppede steinkoraller, ei svær anemone og etter hvert en del Acropora sp., må sirkulasjonen avstemmes etter hver enkelt individ. Det tar faktisk mye tid og få justert dette perfekt. 
      Lys består kun av lysrør, og det er rundt regnet 350 watt over karet. Sirkulasjonen er faktisk ikke på mer enn ca 7000 liter i timen, men det virker som det er nok i massevis. 
      Karet må vel kunne sies å være ganske ferdig innvendig (helt til neste sending med koraller), og alt ser meget bra ut. Innbyggingen er ikke helt på plass ennå, men den ventes om ikke så alt for lenge. De andre beboerne i huset maser i hvert fall fælt etter den. 

 

      En flytting av ett korallrevsakvarie kan gå forholdsvis smertefritt (ikke for ryggen). Bruk god tid. Sett helst opp ett nytt kar og la det gå seg inn før du flytter. Ta så ting litt etter hvert. Det gjør det hele utrolig mye enklere. Det gamle akvariet kommer helt sikkert godt med engang. (Her brukt til Tropheus. ) Ha nok av baljer og bøtter, du har helt sikkert mye mer enn du tror. Planlegg. Sjøvann er noe jeg ikke har brukt tidligere, men som har overbevist meg veldig. Jeg kommer sannsynligvis ikke til å bruke noe annet etter de erfaringene jeg nå har fått. Vekst på koraller og utseende på disse er helt utrolig etter noen uker i ordentlig sjøvann. Eneste er at du kanskje må være litt mer påpasselig med å ha i buffer de første ukene, da alkaliniteten har en tendens til å synke fortere enn ved bruk av syntetisk saltmiks. (Red. anm. Overflatevann fra sjøen slik som her må du kun hente i den kalde årstid. - Oktober - April. Skal du bruke sjøvann resten av året må du få vann som er pumpet opp fra mer enn 20 meter. Tips her er Drøbak akvarium, Akvariet i Bergen eller Ålesund akvarium. Sikkert også flere steder.)
Her kan du se flere bilder av flyttingen.

Med dette så er i hvert fall så langt min versjon av Oh, The Joy of Moving a Reef Tank, over. Alt var ikke bedre før !

 

     (Red anm (Vi gjentar denne for sikkerhets skyld):  
For alle som har fulgt med så langt, og for de som i spenning venter på den avsluttende delen på denne artikkelen: Ikke glem at vi nå snakker om flytting av et akvarium. Ikke nystarting av et. Denne prosessen krever dessverre en del erfaring. I tillegg så er utgangspunktet et helt annet enn når du starter på null. Skal du flytte, så vil vi så absolutt anbefale at du følger den fremgangsmåten som er beskrevet her. Men, hvis du skal sette opp et nytt akvarium: Ikke sett inn koraller i akvariet etter en par dager og fyll det etter uke. Disaster will most probably follow. Trust me.............
     For ordens skyld: Informasjon om å starte et saltvannsakvarium finnes her.)

Rune R Gjersøe