The rise and fall of the Plerogyra.
En tragisk hendelse  -  A truly tragic incident......
- av Rune.                                                         


Generell akvaristikk.
Karbondioksyd.
Nitratsyklusen.
Nybegynnersidene.

Saltvann.
Hvorfor saltvann.
Hvordan starte ?
Runes start-dagbok.
Besøk hos Kenneth Olsen.
Oppstart av korallakvarium.
Flytting av korallakv. del 1.
Flytting av korallakv. del2.

Flytting av korallakv. del3.


Om saltvannsdyr.

Kjempemuslinger.

Skiveanemoner.

Storpolypp. steinkoraller.

Småpolypp. steinkoraller.

Mykkoraller.
   
Gorgonier.
Reker.

Hvirvelløse dyr.
Røde planarier.
Osterobium.
Krigføring mellom koraller.  
Kjemikalier.
Bøker om saltvann.

Akvariesiden.

Tilbake til hovedsiden.

kar2.JPG (19813 bytes)

dead1.JPG (20007 bytes)

dead2.JPG (21203 bytes)

dead3.JPG (22014 bytes)

dead4.JPG (10560 bytes)

      Boblekorallen som var min "pride and joy" er det råeste jeg personlig har sett av en en korall. Denne hadde som tidligere nevnt fått hedersplassen i saltvannskaret. Der den tronet på toppen av "revet" var den utrolig. Den hadde et hvit perlemoraktig skinn over seg. Karet mitt målte bare en meter og tjuefem, så en boblekorall med en diameter på 35 cm. sier seg selv at vil syntes godt. Karet ble så og si bygget opp rundt denne kjempen. Korallen hadde før jeg kjøpte den, gått i et utstillingsakvarium hos Atle og Karin i ca. 3 år. Ansvaret jeg tok på meg var dermed stort. Fredag 11.02.00 kl. 17.00 var siste gang jeg så korallen i storslag. Jeg la spesielt merke til at den var ekstremt oppblåst og "sinnsyk" i fargen. Jeg dro av gårde og var borte i ca. 4 timer. Da jeg kom hjem fikk jeg nesten sjokk. Karet så mildt sagt ut som et helvete. Vannet var akkurat som melk, det virket nesten litt tyktflytende. Skummerene var overfylte med en slimaktig guffe, og alle korallene hadde trukket seg sammen unntatt boblekorallen. Den hadde trukket seg litt sammen, men hadde et merkelig utseende. Det hang liksom noen lange tråder ut av den. Jeg begynte og suge opp det verste slimet som hadde lagt seg på de andre korallene, men ga til slutt opp.
      Etter litt Tv titting og et par pils ringte jeg til Atle for å fortelle nyheten. Jeg tror det begynte med noe sånt som: "Atle, jeg tror jeg har driti meg ut. Jeg har nok overmettet karet med kalk, vannet er helt hvitt". Etter litt nærmere forklaring fikk jeg svaret: "Boblekorallen har lagt egg". Etter dette satte jeg inn et par powerheads med colaflasker fulle av aktivt kull og filtervatt.
      Ut på natta begynte fiskene og bli rare. Min gule kirurg svømte i ring rundt seg selv, og virket ikke så veldig pigg. De andre fiskene lå stort sett på bunnen å gispet. Sneglene hadde falt ned fra steinene, og lå på bunnen av karet.
      Neste dag begynte med at jeg kastet min kjære gule kirurg i vedovnen. Den hadde ikke klart seg gjennom natten. Kikket på resten av karet. Det så ikke bra ut. Nok en telefon ble tatt for å fortelle om tilstanden. Boblekorallen hadde gått i oppløsning. Kjøttet løsnet fra skjellettet og det hang bare slintrer igjen av den en gang så ærverdige bobla. Jeg fjernet den forsiktig fra karet og plasserte den i en bøtte. Det luktet ikke bra.
      Tok den med meg til Karin og Atle for undersøkelse. Diagnosen var klar. Boblekorallen hadde entret de evige jaktmarker. Hvorfor skjedde dette ? Svarene har ikke jeg. Månen ses fra akvariet i ca. 3 timer hver natt. Kanskje det har hatt innvirkning på dette.  Har lett i bøker og på internett for å finne svar, men jeg har ikke funnet det ennå. Det er etter det jeg kan skjønne, ikke noen tidligere dokumenterte tilfeller av egglegging av Plerogyra Sinuosa i akvarium.  Dette med at korallen gikk i oppløsning etter hendelsen, var det bare uflaks eller er det slik den gjør i naturen også ? Kanskje det ble akkumulert så mange stoffer i akvariet at den rett og slett forgiftet seg selv. Hvem vet ?
      Etter denne hendelsen har jeg mistet en del Xenia. Det er de eneste tapene jeg har lidd. Alt av fisker har overlevd, bortsett fra den gule kirurgen, og korallene blomstrer igjen. Algene vil nok komme tilbake for en stund pga. en heftig biologisk belastning av karet, men det får nå gå sin gang. Det viktigste er at resten av dyrene er i god behold. Jeg sitter jo igjen med noen ganske unike bilder og er blitt en erfaring rikere.

 

Hilsen Rune R Gjersøe