Røde planarier (Convolutriloba retrogemma).
Er dette ditt værste mareritt ?


planarie.JPG (15057 bytes)         En gang for noen år siden hadde jeg et 240 liters korallrevsakvarium og dette er historien om det karet. Et ganske standard oppsett med en 250W 10.000 Kelvin AB lampe og en ATK junior skummer. Karet var tilkoblet et reservoar på 200 liter. Det var smekk fullt av for det meste Acropora avleggere, en del Pocillopora og anslagsvis 30 Tridacna Crocea og 10 Tridacna Derasa. I dette akvariet opplevde vi forreste masseegglegging av Tridacna muslingene. Altså innhold for en drøss med kroner. Karet gikk bra og veksten var god, alt var såre vel.
        En dag oppdaget jeg noen små rødbrune flatormer i karet. Ikke stort mer enn en 2 - 3 millimeter lange. Beklageligvis så visste jeg straks hva det var, gjorde korsets tegn, lukket øynene og håpet at når jeg åpnet dem igjen så ville de være borte. Dette skjedde dessverre ikke. Når jeg åpnet øynene igjen så hadde derimot en par av dem delt seg, så de var faktisk enda fler. Vel, krigen mot planariene hadde startet, men om jeg skulle komme til å vinne den, hadde jeg liten tro på.
Metoder for å utrydde røde planarier:
  • Øking av ph - for eksempel ved å tilsette store doser kalkvann.
  • Øking av salinitet - eksempelvis over tetthet 1.035.
  • Reduksjon av salinitet - til under tetthet 1,015.
  • Slukke lyset over 1 uke.
  • Planmessig fjerning (vanskelig)
  • Fisk som eter planarier (Bodianus, Anampses, Synchiropus osv.)
  • Snegler ( Chelidonura e.l.)
  • Kjemisk krigføring (Tetra marin Oomed ?)
  • Dyppe all stein og alle koraller i ferskvann.

Alle de overfor nevnte metoder ble utprøvet av undertegnede i en 240 liter inneholdende koraller uten at alt innholdet ble ytryddet. Planariene klarte seg. Mange av metodene har imidlertid blitt brukt av andre akvarister med stort hell. Hos noen har endog planariene blitt borte av seg selv. I noen kar har jeg endog sett at planarier har blitt insatt, men blitt borte. Det var ikke før følgende kur ble utprøvd at tanken ble rein. Alle korallene som ikke ble fjernet gikk naturlig nok åt skogen:

  • Tilsats av kobbersulfat (samme dose som til behandling av Cryptocarion)
         Røde planarier er en pest og en plage i korallrevsakvariet fordi de formerer seg så raskt. I løpet av noen få dager kan en liten koloni av disse dyrene dekke innholdet av hele akvariet. De formerer seg raskt ved å dele seg kjønnsløst. Akkurat slik som enkeltceller formerer seg. Mesteparten av næringen de lever av får de via symbiotiske alger - zooanxeller. Ved høyere nitrat og fosfatkonsentrasjon og ved sterkere belysning så formerer de seg fortere. Knuser du en mellom fingrene så får du gule flekker på hendene, omtrent som nikotinflekker. Lukter du på dem så vil lukten minne om acropora. Disse to egenskapene vil være nok til å skille Convolutriloba retrogemma fra de andre planariene som kan finnes i et saltvannsakvarium. Disse kan også i og for seg være plagsomme nok, men det er mer fordi de direkte kan plage enkelte gena av f.eks. mykkoraller eller skiveanemoner. Noe som også er litt spesielt for de røde planariene er at det ser ut som om de henger sammen, de kan på en måte danne tepper som faktisk kan omhylle hele koraller.
         Da var vi tilbake til planariekrigen igjen. Vi gikk planmessig til verks og prøvde alle triks som stod i boka - og noen til. Det vi ihvertfall lærte av det hele er at det er ganske utrolig hva et velfungerende korallrevsakvarie kan tåle før det kollapser. Det mest desperate vi gjorde var nok å smelle en 30 liter med varmt supermettet kalkvann i karet i en jafs. Koraller og planarier var like fine. Uker med en tetthet ned mot 1.010. Da begynte korallene å skrante, men planariene var like fine. Vi hadde mange andre korallrevsakvarier i gang på denne tiden, så etter hvert ga vi opp og satte opp et karantenekar. En etter en ble alle korallene mikroskopisk renset for planarier. Mykkorallene ble dyppet i ferskvann, de som ikke viste tegn til planarier etter noen uker i karantenekaret ble overført til andre kar. Til slutt ble steinen og karet behandlet med kobbersulfat. Da var den røde horde historie, men det hadde kostet både tid og penger.
         Moralen må derfor bli; alt du kjøper og kan sette i akvariet ditt kan inneholde røde planarier. Det værste er antakelig levende stein fra Øst-Afrika, dernest stein fra Indonesia. Vær derfor sikkert på at alt du kjøper er samvittighetsfullt undersøkt og karantinert hos en seriøs forhandler. Får du røde planarier i korallrevsakvariet ditt så kan du så godt som bestandig regne det som ruinert. Det vil i alle fall koste deg en masse ergrelser.

 

Tilbake til akvariesiden.