Hagen vår.


Rhododendron er en av våre store lidenskaper. Svært lite kan måle seg med disse plantene når de er i blomst. Det er planter som først og fremst egner seg for de sydligere deler av landet vårt, men det finnes også typer som er egnet for mer nordlige strøk. Den finnes også viltvoksende i Norge, og da er den en fjellplante.

Ellers så skal man også huske på at mange rhododendron er en vintergønne planter og vil derfor være dekorative selv i de kaldere årstidene. Husk også på at det kan være lurt å skjerme plantene mot den aller sterkeste vårsola.

Rhododendron er en plante som skal ha lett sur og godt drenert jord. Jeg tror fler planter dør av for mye vann enn av for lite. Den er ikke spesielt vanskelig å få til. Grunn til at noen kan ha problemer med å få den til å trives tror jeg først og fremst kommer av manglende kunnskap om planten. Her i Norge er det spesielt vestlandet som er kjent for sine flotte rhododendron, der er klimaet med sine milde vintre og høye luftfuktighet nærmest ideelt. Har du lyst til å ta plantene i nærmere øyesyn står det mange i Botanisk Have på Tøyen i Oslo. På vestlandet har du et uttall av muligheter men Arboreet på Milde og haven til Olav Tjore er to fremtredende eksempler.
Det er synd vi ikke har noe bedre bilde av denne hekken, men den består altså av rhododendron hele veien. Den er sammensatt av arter som har ulik blomstringstid for å få en lengst mulig fargeprakt. Den tidligest sorten her er Scarlet Wonder, en Repens hybrid som enkelte år kan blomstre i april. Da varer blomstringen helt fram til Rh. Roseum Elegans som avslutter sesongen i månedsskiftet juni - juli. De plantene som avslutter denne hekken har vi stiklingsformert selv. Dette er noe du enkelt kan gjøre med litt tålmodighet. En annen måte å formere rhododendron på er å flise opp en gren og holde denne under jorda ved hjelp av en stein, etter et års tid kan du klippe av greina og grave den ned et annet sted.
Her er et bilde fra hagedammen som er omkranset av mange forskjellige typer Rhododendron og nåletrær. Nåletrær er en annen lidenskap og på tomta kan du se sjeldenheter som sciatopytis verticallata, ginko biloba, metaseqoia glyptostroboides for å nevne noen. Latinen er skrevet fra hukommelsen så du får hå meg unnskyldt eventuelle stavefeil. Det finnes norske navn for alle disse plantene men personlig syntes jeg faktisk at det er mer forvirrende å forholde seg til de også. Ellers er det også gledelig å oppdage at de fleste hagesentere etterhvert har oppdaget at det finnes annet enn buskfuru å oppdrive.
Her er et bilde av kusine Kathrine i hagen. Til venstre kan du se en plante som slett ikke er vanlig, og hadde det ikke vært for Rom Hagesenter så hadde nok ikke vi visst om den. Den heter Rhytydophyllum Viburnum og ser ut til å trives bra i hagen vår. Rom foreslo å kalle den rynkeblad på norsk. Første gang vi så planten andre steder var på ferietur til Danmark, der er den mye vanligere enn her. Dette er nok ikke så merkelig, for den sliter en del med den norske vinteren.
Dette bildet er tatt på våren og viser en magnolia med en gullbusk i blomst. Gullbusken eller forsythia som den også kalles er en ganske hardfør sak som kan dyrkes over store deler av landet. Magnolia derimot er en plante som bare egner seg for de sydligeste delene av landet. Vi har prøvd forskjellige typer magnolia i hagen vår og denne vokser svært bra. Blomstringen er ikke like årviss, og det er ikke hvert år den kommer med like mye blomster som på bildet. På et annet sted i hagen hart vi en Magnolia Stellata , stjernemagnolia, denne trives også svært bra hos oss.

Tilbake til hobbysiden.