Hagehøns.


Tegninger av hønehus.
Kamp mot hønsebyråkratiet.

Hobbysiden.
Hovedsiden.

 

      Dette er en hobby som er på rask fremmarsj i Norge, og dette med god grunn. Høns er nyttige, de spiser matrester og ugress i hagen din. Du får gjødsel og egg. Vi fikk ideen til høns etter at vi hadde besøkt en fetter i Drammen som hadde hønene sine midt inne i byen, og tenkte så at dette måtte da være noe for oss, siden vi bodde langt ute på landet. Mor og barn forelsket seg i de fotbefjærede dvergrasene, og disse kan du se et lite utvalg av her. Det er noen fler høner på bildet enn vi har nå, for da bildet ble tatt hadde vi ennå ikke slaktet de overflødige hanene.

De fleste dvergrase blir ikke større enn i underkant av en kilo, og det er også noen som blir ennå mindre. Svært mange hønserase finnes i en dvergtype, og disse egner seg best i haven på grunn av størrelsen. Ikke for det, det går helt greit med de store rasene også. Hønsehold krever en del innsats i startfasen fordi du må sette opp et lite hønehus og en utevoilere, men dette er ikke den store utfordringen for en som er litt snekkerkyndig. Har du lyst til å starte ta helst kontakt med noen du vet har høns og hent litt erfaring der. Har du en gammel dukkestue, så er også dette et ypperlig ombyggingsprosjekt. Sjekk også i den kommunen du bor i om eventuelt regelverk og med naboene dine. Det beste er om du kan få en skriftlig bekreftelse fra alle parter slik at eventuelle fremtidige misforståelse kan unngås. Du skal ikke finne deg i alt.

Høns er en livsstil. En av de mest lidenskapelige hønseholdere i tidligere tider var dronning Victoria, som også er kjent for å ha medvirket til flere kjente hønseraser.

REGLER FOR HØNSEHOLD I TETTBEBYGGELSE.

Disse reglene er vedtatt av Ullern bydel i Oslo og kommer etter all sannsynlighet til å bli retningsgivende for hele landet. Det ble også nylig bekreftet av fylkesmannen i Vestfold at hvis man i en hage har høns på en måte som dette, så er dette tillatt som en følge av kommunehelsetjenesteloven. Les; det kan ikke påføre noen andre noen helseskade. Klager naboen på hønseholdet ditt så skal du med andre ord ikke gi deg. Du har faktisk en rett til å ha høner.

  • Hønsehuset skal være lydisolert.
  • Vinduene i hønsehuset må ikke slippe inn lys om natten.
  • Det må ikke være mer enn en hane pr. hønseflokk.
  • Hønene må være inne mellom klokken 22 og 07 (09).
  • Hønseekskrementene må behandles på en hygienisk måte for å unngå skadedyr.
  • Foring må skje i hønsehuset. Mat må fjernes fra hønsegården for å unngå skadedyr.

For egen regning legger vi til:

All ventilasjon bør utformes med lydfeller. Dette vil eliminere utidig hanegal.