Otopharynx lithobates "Zimbawe Rock"


Nytt bilde 17.01.2001

otopharynx1.JPG (17500 bytes)

En dag gikk jeg inn i akvarierummet og så denne fisken - O. lithobates "Zimbawe Rock" hann..

otopharynx2.JPG (20132 bytes)

Er ikke panna mi gul og fin ?

 

      Det var en Malawi det gikk gjeteord om i hobbykretser,og det var denne fisken. Den fantes ikke å få tak i som viltfanget lenger, for den delen av Malawisjøen denne fisken ble fanget i er en del av en større nasjonalpark. Nemlig området rundt Zimbawe Rock. Det er to varianter av O. lithobates på markedet, og den andre er den såkalte "red top".  Red top'en har vært grei å få tak i, og den har også vært odlet i stor målestokk. Men "svovelhode" (sulfurhead) - varianten fra Zimbawe Rock har ikke vært å få tak i, i hvert fall i Skandinavia. Men for, jeg tror det er fire år siden, så klarte daværende Sørlies akvarium å få tak i noen eksemplarer fra Laif de Mason i Florida. Forventningene var enorme. Vi kjente alle fisken fra Mark Smiths' etterhvert legendariske fotografi. Etterhvert  så ble turen lagt til Hamar for å se på fiskene og handle litt, men vi hadde ikke så store forhåpninger å få med noen hjem, for de fiskene som kom var allerede enten bortbestilt eller beregnet for avl i eget anlegg. Fiskene var fine, men vi var vel alle ørlite grann skuffet, for det viste seg at de på ingen måte var så "full blazed" som det så ut på fotografiene. Avkommet viste heller ikke noen knallgul panne. Jeg fikk meg noen eksemplarer sjøl og odlet litt. Mye av det som Hamar gutta odlet havnet etterhvert hos våre svenske venner. (Kent ?) Jeg solgte de jeg hadde og fisken gikk etterhvert i glemmeboken for min del.
      Men, høsten -99 så ble jeg tilbudt noen fisker fra Sverige. For gammelt vennskaps skyld så tok jeg hjem noen, og de var for å si det mildt; små, grå og kjedelige. Vel, det var ikke annet å gjøre enn å plassere dem i et kar og å gi dyra litt superdiett. (OSI) Det gikk noen måneder, det ble vinter, og det ble jul. En dag når jeg gikk og putlet inne blandt karene så var den der. Liten og litt blå, men med det fulleste gule "blaze" jeg hadde sett på noen "Zimbawe Rock" på denne siden av fotografiet til Mark Smith. Hva som hadde skjedd vet jeg ikke ennå, men en av naturens underfundigheter var det nok. En av hannene, på ingen måte den største, hadde begynt å farge ut, og var langt på vei svar på alle de drømmer i alle fall jeg hadde hatt om denne fisken. Så nå får vi se, om et års tid så er vel fisken utvokst, og er vi heldige så er blåfargen slik den skal være da, foreløpig så vokser den godt og fargen utvikler seg fra dag til dag. Nå går den sammen med en del andre sandleikere i en 540 liter så alt skulle ligge til rette for en lykkelig oppvekst. Men, hva som har skjedd er fortsatt en gåte. De andre fiskene hannen kom sammen med er fortsatt helt vanlige.

Om fiskene.

O. lithobates er en mellomstor Malawi som i voksen tilstand måler rundt 16 cm. Hannen er større enn hunnen. Den er   lett å drette. Hunnen munnruger i 21 døgn. Holdes best i en gruppe på 3 dyr eller mer. Fores best med en bra type flakfor eller med rekemiks. Som selskap til disse fiskene kan du ha andre sandlekere fra Malwisjøen.

Om akvariet.

Denne fisken skal du ikke ha i noe mindre enn en 160 liter. Det mest ideelle er imidlertid en 325. Moderat vanngjennomstrømmning og topp vannkvalitet er et must. Overfor vannverdiene er den ganske tolerant bare vannet ikke blir for bløtt eller surt. En hardhet mellom 5 og 10 er ideelt, og en pH rundt 8. Som alle malawichiklider har den også godt av en tilsats med havsalt i vannet. Hvis fiskene dine skulle bli syke, så kan du lese mer om det her.

 


 

Tilbake til akvariesiden.