Tropheus sp. "red".Lenge gikk det rykter om en rød T. duboisi, men det stemte ikke.     T. sp. "red" - Moliro.

 

Handelsnavn: Kalles gjerne bare Tropheus etterfulgt av fangststed. T. "Moliro", T. "Kachese", T. "Chimba", T. "Chilanga", T. "Lupota" osv.

Størrelse:
14 cm. i naturen, noe mindre i akvarium

Utberedelse: Sydlige delen av Tanganyikasjøen. Går litt lenger mot nord på vestkysten. Konings (1998) 

Biotop: Klippebioptop på gunnt vann. Store steiner.

Akvariebetingelser: Holdes i grupper på minimum 8 individ. Gjerne mange fler. Akvarium fra 150 liter og oppover.

Føde: Alger.

Fór: Et bra flákfór. Gjerne med spirulina. Rekemiks, cycklops eller et av de spesielle fórtypene beregnet på denne fisken.

Oppdrett: Hannen graver ei grop under en stein e.l. Her leker fiskene og hunnen munnruger i 4 uker før hun slipper ut yngelen.

Kjønnsforskjeller: Hannene oftest noe større og med mer intensive farger. Dominante hanner får ofte lyse lepper.

Spesielt om disse fiskene: Tropheus er svært mottagelig for sykdommer fra andre fisker. Har det derfor best uten selskap av andre i akvariet.  Som regel greit med et par maller. Man skal ta spesielle forholdsregler ved innredning av akvariet for disse fiskene. Les artiklene i Tropheus Times før du begynner.

Spesielt om akvariet: Denne fisken skal du ikke ha i noe mindre enn en 128 liter. Det mest ideelle er imidlertid en 250. Bra vanngjennomstrømmning og bra vannkvalitet. Overfor vannverdiene er den ganske tolerant bare vannet ikke blir for bløtt eller surt. En hardhet over 10 er ideelt, og en pH over 8. Som alle Tanganyikaciklider har den også godt av en tilsats med havsalt i vannet. Har du ikke "veldig ideelt" vann så vil jeg også anbefale at du bruker et godt vannforbedringsmiddel slik som Tetra Aquasafe eller Sera Aqutan. Når det gjelder innredningen av akvariet så får du best farge på fiskene hvis du holder dem i ganske lyse farger. Jeg pleier å bruke korallsand og Faxekalk. Bakgrunnen kan du med fordel holde litt mørk. Hvis fiskene dine skulle bli syke, så kan du lese mer om det her.

 


 

Tilbake til akvariesiden.