Tropheus duboisi.Lenge gikk det rykter om en rød T. duboisi, men det stemte ikke.     T. duboisi "Mazwa" ungfisk.

 

     T. duboisi er vel uten tvil den mest populære arten i Tropheus familien. Dette har vel utvilsomt en viss sammenheng med at det var den som ble først importert og det at den er desidert minst agressiv. Den artige tegningen på ungfisken gjør nok også sitt. T. duboisi finnes ganske vidt utbredt rundt den nordlige delen av sjøen, men kan deles i tre distinkte underarter. De som er mest kjent i handelen er T. duboisi "Mazwa" og T. duboisi "Kigoma". Kigoma er nok også den lokasjonen som kan vise til den største stammen av T. duboisi. Her kan man finne samme underart langs en kyststripe som strekker seg over 10 mil. 

Om fiskene.

     T. duboisi kjennetegnes først og fremst av et blåaktig hode. Grunnfargen på kroppen er sort. Like bak hodet finner man en hvitt  til gult bånd av varierende bredde. Noen fisker mangler dette båndet helt. Men, som nevnt, fargen varierer med lokasjonen, så dette skal vi ikke gå inn på her. T. duboisi er bare moderat agressiv, så dette gjør at den kan holdes i mindre grupper enn andre Tropheus. Fem fisker eller fler pleier å gå bra. Jeg har også hørt om akvarister som har avlet på T. duboisi med bare et par, men dette er nok ikke å anbefale. Har du råd til rundt 15 fisk, så er dette det beste etter min mening. Gruppen tar seg utvilsom best ut slik også. Duboisien er en art som kanskje spiser mer sedimentrik - føde enn de andre Tropheus arten. Dette er svært næringsfattig føde, så du bør gi den et for som er rikt på fiber og inneholder lite animalsk føde. Spirulina flakfor eller et annet "grønt" flakfor pleier å være bra. Hvis du skal gi dem rekemiks, så må den overveiende inneholde lite reker. Hvis du gir T. duboisi for "rikt" for i oppveksten får de utrolig fort altfor "høy" kropp og en unaturlig kroppsform..

Om akvariet.

     Denne fisken skal du ikke ha i noe mindre enn en 128 liter. Det mest ideelle er imidlertid en 250. Bra vanngjennomstrømmning og bra vannkvalitet. Overfor vannverdiene er den ganske tolerant bare vannet ikke blir for bløtt eller surt. En hardhet over 10 er ideelt, og en pH over 8. Som alle Tanganyikaciklider har den også godt av en tilsats med havsalt i vannet. Har du ikke "veldig ideelt" vann så vil jeg også anbefale at du bruker et godt vannforbedringsmiddel slik som Tetra Aquasafe eller Sera Aqutan. JBL har også kommet med et bra stoff som heter Biotopol. Når det gjelder innredningen av akvariet så får du best farge på fiskene hvis du holder dem i ganske lyse farger. Jeg pleier å bruke korallsand og Faxekalk. Bakgrunnen kan du med fordel holde litt mørk. Hvis fiskene dine skulle bli syke, så kan du lese mer om det her.

 


 

Tilbake til akvariesiden.