Tropheus sp. "bulu point"Lenge gikk det rykter om en rød T. duboisi, men det stemte ikke.     Hanne.

     Hanne med hunne i bakgrunnen.

     T.  sp. "bulu point" hanne.

 

     T. sp. "bulu point" er vel mest kjent under det populære navnet "kirsebær". Dette stammer fra de første tyske og belgiske importene hvor den ble kjent under navnet "Kirschfleck". Ellers så må jeg også innrømme at det hersker full forvirring med hensyn til klassifiseringen av denne fisken. Konings har ført fisken til T. sp. "black". Andre regner den til T. brichardi. Pierre Brichard regnet det som sannsynlig at fisken var en egen art. Mye tyder på at dette er tilfelle. Etter å ha studert fisken over noen år er jeg i alle fall 100% sikker på at vi ikke snakker om T. sp. "black". Flest likhetsstrekk har den imidlertid med T. sp. "ikola". Det er også noe dissens om utberedelsesområdet til fisken. Vi finner den imidlertid rundt Kungwe eller Mahale mountains som området også kalles. Brichard skrev at den finnes i området mellom nord for Bulu Point ned til Kibwesa Point. Kirsebærsmoorien blir i følge Konings fanget i området mellom Lumbye Bay og Siyeswe Bay.

Om fiskene.

     Kirsebærmoorien kjennetegnes først og fremst på de to  røde flekkene. Ingen annen Tropheus har et liknende mønster. Grunnfargen på kroppen er sort. Fargen varierer med lokasjonen, så dette skal vi ikke gå inn på her. Fisken er ekstremt  agressiv, så dette gjør at den ikke kan holdes i mindre grupper. Femten fisker eller fler pleier å gå bra. Har du råd til mer 15 fisk, så er dette det beste etter min mening. Gruppen tar seg utvilsom best ut slik også. Denne Tropheus arten blir svært stor, så vær forsiktig med foret. Den eter svært næringsfattig føde i naturen, så du bør gi den et for som er rikt på fiber og inneholder lite animalsk føde. Spirulina flakfor eller et annet "grønt" flakfor pleier å være bra. Hvis du skal gi dem rekemiks, så må den overveiende inneholde lite reker. Hvis du gir Tropheus  for "rikt" for i oppveksten får de utrolig fort altfor "høy" kropp og en unaturlig kroppsform..

Om akvariet.

     Denne fisken skal du ikke ha i noe mindre enn en 160 liter. Det mest ideelle er imidlertid en 250. Bra vanngjennomstrømmning og bra vannkvalitet. Overfor vannverdiene er den ganske tolerant bare vannet ikke blir for bløtt eller surt. En hardhet over 10 er ideelt, og en pH over 8. Som alle Tanganyikaciklider har den også godt av en tilsats med havsalt i vannet. Har du ikke "veldig ideelt" vann så vil jeg også anbefale at du bruker et godt vannforbedringsmiddel slik som Tetra Aquasafe eller Sera Aqutan. JBL har også kommet med et bra stoff som heter Biotopol. Når det gjelder innredningen av akvariet så får du best farge på fiskene hvis du holder dem i ganske lyse farger. Jeg pleier å bruke korallsand og Faxekalk. Bakgrunnen kan du med fordel holde litt mørk. Hvis fiskene dine skulle bli syke, så kan du lese mer om det her.

 


 

Tilbake til akvariesiden.