Paracyprichromis nigripinnis.Lenge gikk det rykter om en rød T. duboisi, men det stemte ikke.     P. nigripinnis VF hanne fra Chaitika.

 

Handelsnavn: Blue Neon.

Størrelse:
10 cm. i naturen, noe mindre i akvarium

Utberedelse: Finnes over stort sett hele Tanganyikasjøen. Ingen kjent geografisk variasjon.

Biotop: Klippebioptopen denne arten lever ofte i grotter.

Akvariebetingelser: Kan holdes parvis i større akvarier. Holdes gjerne i større grupper med mange fler. Akvarium fra 150 liter og oppover. Som partnere kan man ha bunnfisker. Andre cyprichromiser blir ofte for tøff for denne om man tenker på oppdrett. Hvis ikke kan du ha den sammen med nesten hva som helst.

Føde: Plankton og andre små evertebrater.

Fór: Frossenfór av god kvalitet. Artemia, cyclops og annet smått fór. Suppler gjerne med et bra tørrfór. Varier foringen da denne fisken er svært følsom for ensidig føde. Jeg har hatt kjempesuksess med fór til tetraer og andre småfisk.

Oppdrett: Arten leker fritt i vannet. Hunnen munnruger i ca. tre uker. Hverken hannen eller hunnen rører yngelen etter at den er sluppet ut.

Kjønnsforskjeller: Hannene oftest noe større og med mer intensive farger. Ikke så tydelige striper på hunnene.

Spesielt om disse fiskene: Dette er ikke noen fisk for nybegynneren. Svært følsom for stress og dårlig vannkvalitet. Ved for mye bråk i akvariet vil hunnene ikke leke eller kaste yngelen. Fargene kommer ikke så flott frem hvis det er for mye lys i akvariet.

Spesielt om akvariet: Denne fisken skal du ikke ha i noe mindre enn en 128 liter. Det mest ideelle er imidlertid en 250. Bra vanngjennomstrømmning og bra vannkvalitet. Overfor vannverdiene er den ganske tolerant bare vannet ikke blir for bløtt eller surt. En hardhet over 10 er ideelt, og en pH over 8. Som alle Tanganyikaciklider har den også godt av en tilsats med havsalt i vannet. Har du ikke "veldig ideelt" vann så vil jeg også anbefale at du bruker et godt vannforbedringsmiddel slik som Tetra Aquasafe eller Sera Aqutan. Når det gjelder innredningen av akvariet så får du best farge på fiskene hvis du holder dem i ganske lyse farger. Jeg pleier å bruke korallsand og Faxekalk. Bakgrunnen kan du med fordel holde litt mørk. Hvis fiskene dine skulle bli syke, så kan du lese mer om det her.

 


 

Tilbake til akvariesiden.