Neolamprologus cylindricus


N. cylindricus har vel ikke Tanganyikasjøen flotteste farger, men er iøynefallende allikevel.

     Denne fisken finnes langs sydkysten av Tanganyikasjøen mellom Msalaba og Kituta. Har ikke vært så veldig vanlig i hobbyen tidligere, Brichard nevner den ikke i sin bok, og Baensch oppfører 1983 som førsteimport til Tyskland. Nå er den i alle fall ganske alminnelig å se i handelen.
     Det er er en liten fisk. Max lengde er rundt 12 cm. N. cylindricus lever av zooplankton i naturen. Her finner man den i klippesonen på dyp mellom 5 - 25 meter.
     Leken foregår i en grop under en stein eller i ei grotte. Det er best å holde den parvis. Den er svært agressiv mot artsfrender. Yngel kan man imidlertid la gå igjen hos foreldrene, fisken danner kjernefamilie - grupper som vi kjenner det fra "Prinsessen". Ellers så er det hunnen som tar seg av egg og yngel, mens hannen vokter reviret.
     Helt til slutt kan vi nevne at krav til vann stell osv. er som for alle andre fisker fra samme sjø, samt at den spiser det meste av hva du byr den. Husk at det er en liten fisk og at den derfor ikke trenger så mye og proteinrikt fór. Den skal jo helst forbli liten. Konings skriver at man aldri skal holde den sammen med N. leleupi. De krysser seg.
Hvis fiskene dine skulle bli syke, så kan du lese mer om det her.

 

Tilbake til akvariesiden.