Cyrtocara moori     En ung C. moori hanne.

 

     C. moori eller delfincikliden som den helst blir kalt finnes over hele Malawisjøen. Det finnes ingen geografiske varianter av arten. Den ser lik ut over hele sjøen. Den er lett å kjenne igjen på "kulen" som både hanner og hunner har i panna. Fisken du ser på bildet er i leksdrakt. Når den ikke er i leksdrakt så har fisken tre flekker på siden. Noe den forøvrig deler med svært mange andre Utakas fra sjøen. I naturen får den hoveddelen av sin føde ved å følge etter store sandsilende ciklider, slik som Taeniolethrinops praeorbitalis. Den plukker opp restene etter måltidene til de store fiskene.

Om fiskene.

C. moori er en stor Malawiciklide som i voksen tilstand måler rundt 20 cm. Hannen og hunner er like store. Den er  ikke så lett å drette. Fiskene vil vanligvis ikke leke før de har nådd en viss størrelse. Hunnen munnruger i 21 døgn. Holdes best i en liten gruppe, selv om dette ikke er noe krav. Fóres best med en bra type flakfór eller med rekemiks. Som selskap til disse fiskene kan du ha andre Utakas (sandlekere) fra Malawisjøen, selv om dette er en sandleker som pleier å greie seg bra sammen med Mbunas.

Om akvariet.

Denne fisken skal du ikke ha i noe mindre enn en 250 liter. Det mest ideelle er imidlertid en 325. Moderat vanngjennomstrømmning og bra vannkvalitet. Overfor vannverdiene er den ganske tolerant bare vannet ikke blir for bløtt eller surt. En hardhet mellom 5 og 10 er ideelt, og en pH rundt 8. Som alle Malawiciklider har den også godt av en tilsats med havsalt i vannet. Hvis fiskene dine skulle bli syke, så kan du lese mer om det her.

 


 

Tilbake til akvariesiden.