Centropyge aurantonotus


otopharynx1.JPG (17500 bytes)

Centropyge aurantonotus -" Flameback Pygmy Angelfish " - det avbildede eksemplaret "lyder" navnet Peder.

otopharynx2.JPG (20132 bytes)

Den trives blandt koraller, men som alle dvergkeisere er den svært nysgjerrig.....

 

     Selv om den ikke er helt uvanlig i akvariehandelen, i hvertfall i amerikanske butikker, så må nok denne fisken regnes som en kuriositet. Det er lenge mellom hver gang man ser den, og når man ser den, så er den et syn man ikke glemmer så lett. For dette er en virkelig perle, -der den formelig gnistrer i oransje, mørkeblå og lyseblått er det svært få fisker som kommer i nærheten når det gjelder farger. 
     Slekten Centropyge som denne fisken tilhører inneholder mange arter, og de fleste av disse lever i Stillehavet. I Atlanterhavet finner man beskjedne tre arter. C. argi som finnes over det meste av Vestindia. C. acanthops som man hovedsakelig finner rundt øyene Curacao og Barbados.(Men også andre øyer.) Til slutt har vi C. resplendens som man kun kjenner fra øya Ascenscion som ligger midt i Atlanteren. C. argi er den eneste arten som må betegnes vanlig i handelen.
     I naturen finner man den som regel på litt dypere vann, men gjerne blandt grenene på Acropora koraller, og da som oftest A. cervicornis. Her er den stadig på leting etter sin hovedføde; alger og små evertebrater. Noe annet som også er litt spesielt med denne fisken er den utrolige likheten den har med en annen Centropyge fra Øst-Afrika, C. acanthops. Forskjellen på de er at C. acanthops har en helt gul hale mens C. aurantonotus sin hale har samme farge som kroppen.
     I akvariet er denne fisken en takknemmelig innvåner som tar til takke med det meste du måtte by den, og den justerer seg ellers lett til akvarieliv. Her er det også en utvilsom fordel at fisken ikke blir større enn ca. 6 cm. Til slutt kan nevnes at dette er en fisk man med hell kan holde parvis i akvariet, men noen sikker metode for å sortere hanner og hunner på, kjenner man dessverre ikke ennå. 

 


 

Tilbake til akvariesiden.