En måned på Ekeby - 8. april 2000.

Lurer du på hva Ekeby er, så er det bruket vi bor og lever på, i Undrumsdal litt nord for Tønsberg.


    Det ble litt seint denne gangen. Mye arbeid og litt reising har krevd sitt, og da er det jo slik at en får prioritere det en tjener penger på. Men nå er vi tilbake. Mye har skjedd siden sist dere hørte fra oss. Nå er det i alle fall lørdag. Vi har barnebursdag, Ida - Emilie har alle jentene i klassen på besøk. Ennå er støynivået på et såpass nivå at det går an å høre hva jeg tenker. Jeg får skynde meg med skrivingen. 
    Det ble brått vinter her i Undrumsdal. Selv om krokusen allerede var avblomstret og vi allerede hadde plukket de første utsprungne hvitveis. Bortimot førti centimerter  med nysnø gjorde at vi fikk julestemning bråfort. Men slik er det jo med naturen. Ikke til å bli klok på. Nå er snart snøen borte igjen, og vi er tilbake til vårstemning. Bra er det, for nå er vi helt klare for varme og sol. Hønene har turt å nærme seg bakken igjen. Reven er borte, og det meste er tilbake ved det vanlige. Måndens mest markante hendelse er vel uten tvil at vi har fått valper på Ekeby. Vel, egenlig er det vel ikke vi som har fått det, for vi eier hverken tispa eller hannhunden, men det hadde seg slik at vi hadde en fetter i nød. Utenlandsopphold og full jobb passer dårlig med valping, så derfor ble det et ferieopphold hos oss for Ella, som tispa het. 
    Ella er en mops. Hun har hatt et valpekull før. Alt så derfor ut til at det skulle gå greit. Og det gjorde det. Valpene, fire stykker kom en søndags natt. Hun fikk litt hjelp med fosterhinnene og til å kutte navlestrengene, ellers så gikk det hele av seg selv. Hun fikk litt antydning til problemer med melka etter en par dager, men dette gikk over uten medisiner. Nå er Ella allerede tilbake hjemme igjen, alle har det bare bra. 
    Det skulle ikke bare bli mopsvalper som kom til verden på Ekeby denne måneden. For kuriositetens skyld skal vi nevne følgende høyerestående vesen: Noen hundre fisk, en chinchilla, 14 vaktler, 19 kyllinger, 3 dverghamstere, 22 hamstere og 3 undulater. Ikke dårlig det, og mer er på gang. Fasanene har begynt vårforberedelsene, så det går for seg i innhegningen om dagen. Om ikke så veldig lenge kommer det nok egg der, og da skal de i rugemaskinenne. Sauen har også blitt ganske omfangsrik, så det er nok ikke lenge igjen der heller. 
    På akvariefronten er det heller stille om dagen, men Rune og far i huset skal i alle fall begynne på nybegynnerartikkelen om akvarier i morgen. Etterhvert vil det nok bli en del nytt stoff på akvariesidene. Noe nytt er  derimot klart og sammen med dette vil første artikkel i serien om markante akvarieprofiler komme. Først ute er Ulf Knutsen, limet i saltvannsmiljøet på Østlandet. Ellers så kan det sies litt av hvert om nettakvariet om dagen. Og synd er det, etter min mening var Nettakvariet noe av det bedre som skjedde i norsk akvariemiljø de seinere åra. Men, slik det er nå har saklighetsnivået nærmet seg buksekanten og klientellet er på god vei mot fosterstadiet. Erfarne og kunnskapsrike akvarister blir regelrett uthenget, og diskusjonene minner mer og mer om tradisjonell krangling. Nåvel, "time will show" som det heter i et større land. Drammen akvarieklubb er godt i gang med hjemmesideprosjektet og resultatet blir bra. Nestoren, Jan Henning Olsen, skriver så plastikken på tastaturet formelig går varmt. Foreløpig er det et chatroom på sidene, antakeligvis kommer det et diskusjonsforum også. Jeg har flagget ut av nettakvariet så det blir nok her jeg blir å finne for framtida, i tillegg til disse sidene da.
    Datavirus ble vi kjent med denne måneden. Ikke det at det er noen nyhet, men far har tyve års erfaring som databruker i den tyngre enden bak seg, og har aldri fått virus. Andre enn de du får i nesa da. Men, når fem sjudeler av befolkningen på Ekeby er under fjorten, så sier det seg selv at mye rart kan skje. Så alle dere venner som mottok en mail med "Pretty Park" i nyeste versjon i en mail fra oss. Have Mercy. Viruset var også så nytt at de færreste scannere oppdaget det. Det som i ettertid slo meg var at dette viruset var utrolig lite intelligent. Det var veldig enkelt å isolere og fjerne. 
    1. april kom og gikk. Det ble en minnerik sådan.  Alle ble vi lurt over tre dørstokker. Far i huset endog over en fjorten femten uten at jeg skjønte at jeg var blitt lurt. Den første som ble lurt denne dagen var nok vår venn Jan. Han hadde sittet oppe mesteparten av natten og kodet, sovet noen timer og ikke fått seg noe kaffe engang. Sliten. I denne mentale sinnstilstand laster han ned mailen sin og mottar følgende melding fra SOL - redaksjonen. Du er omtalt i en nyhetssak på SOL, og en medsendt link. Med begynnende varm panne og skjelvende fingre klikker han forsiktig på linken. En skruppelløs datahacker er avslørt. Nedlasting av store mengder data hele døgnet som har ført til at det ikke har vært båndbredde igjen til andre brukere. Politiet ser alvorlig på saken. Navnet hans dukker opp flere steder. Gjerningsmannen er ikke tilgjengelig for kommentar. Men i svarte, det er han. Har han en navnebror ? Jan leser nervøst videre. Han har riktignok hentet noen MP3 filer. Men dette står ikke i stil. Han leser og det begynner formelig å koke. Sender argt en mail til SOL redaksjonen som ikke egner seg til reproduksjon. Kjenner rødfargen bygger seg opp i de øvre regioner og vurderer å ringe svina. Finner fram telefonkatalogen og prøver å finne en advokat... Han fikk se en gang til på elendigheten. Logger seg på nettet for å se nærmere på elendigheten. Ny mail - svar fra SOL. Han fikk lese den først. Du er blitt lurt. Aprilsnarr ! Det var da som... ! Om det var akkurat slik det hendte vites ikke, men en viss porsjon kunstnerisk frihet må man bruke. Og er dette kapittelet borte så ble det for sterkt for "gjerningsmannen" å se det på trykk i ettertid. Men, når sant skal sies så syntes vi alle på Ekeby at dagens beste stod samme Jan for. Han bestemte seg nemlig for, etter tidligere traumatiske opplevelse, at han skulle ta hevn. Følgende Scenario utspilte seg: Jan hadde bestilt drosje til byen. I det han går ut for å sette seg i bilen blir han stående å se forskrekket på bilens støtfanger. Drosjesjaføren lurer på hva det er og lener seg ut av bilen. Jan ser på bileieren, helt ulykkelig i ansiktet. Han ber sjåføren komme ut av bilen. "Det henger ei katte klint inn i støtfangeren, blodig og fæl - og så har den bånd rundt halsen." Hjertet stoppet nok opp på drosjesjåføren der og da. Om Jan måtte utføre CPR - før han kom seg til byen vites ikke, men føreren klarte å klore seg rundt bilen for å se etter. Kort sagt: dette var en av de bedre.
    Mye annet har skjedd, men en får begrense seg slik at dette skriv ikke blir så langt som en time i Hokksund i 1972. Siste innlegg denne måneden blir i det gønne hjørnet.  Det nye gartneriet på fjellet i Holmestrand ble åpnet i dag, og vår utskremte medarbeider Rune var på plass. Her er hans rapport:
   
"Jeg ankom kl 1000, våken og opplagt. Da jeg entret som en av de 200 første , så vanket det jo en hundrelapp på meg. Må si jeg var ganske spent når jeg fulgte flokken ( jeg var jo ikke alene) inn i det aller helligste. Det første man møter er en masse plastikkplanter og stearinlys, ganske standardvare. Men når jeg rundet hjørnet inn til selve blomsterhallen ble jeg imponert. Det var et godt utvalg av Bonsai trær fra 99 kr og opp til 3500 kr. Noe for alle. Videre så kom jeg til en dam hvor det bodde 6 stk skilpadder av typen rødøret terrapin, med fossefall og det hele. Bortenfor dette så var det ett rått utvalg av kaktuser. Jeg må bare innrømme at jeg aldri har sett så mange varianter på en plass. Midt i hallen var det en stor dam, med fontene og 2 broer over. I denne svømte det diverse karper. Rundt denne var det en masse forskjellige planter og blomster. Noe Bromelia'er, en del sukkulenter og en masse annet rart. De hadde også ganske mange forskjellige fine orkideer i mange flotte farger. De hadde ganske mange Cycas' er også, men alle var av samme slag som hos de andre gartneriene. Utvalget av grønne planter var stort, men det var de vanligste typene som florerte. Men bevares, det er lenge siden jeg har gått rundt så lenge i en butikk, jeg gikk inn kl 10.00 og ut igjen kl 11.45.  Nederst i hallen var det en stor voliere med diverse fugler, her var det også rennende vann og bra beplantning. Det var også en enorm uteavdeling med masse fint. Utvalget av utstyr for hus og hage var bra, det var også en del utstyr for hagedam. Betjeningen var hyggelig og visste hva de snakket om. De lovte at de hele tiden skulle ta inn andre arter, også en del av det jeg spurte etter ,men det sier de vel alltid. Dette var absolutt et sted å få rockefot, men det var en ting som stoppet meg, og det var prisene. Nivået lå generelt litt høyt syntes jeg, men jeg fant så klart en del som det var bra priser på også. Fikk med meg ett par Ananas Sagenaria og en del bambuspinner. Tror jeg skal opp en tur etterpå også, kanskje det ikke er så mye folk da."
    Så folkens; Gjersøe lar seg vanligvis ikke imponere. Ting tyder på at det var bra. Følg med folkens, utover våren skal vi komme med fler anmeldelser av handelsstanden. Foreløpig har vi jo bare to. Den andre er her.

Til det; ha det bra.
Atle og Karin og Rune på Rostadteigen.

Tilbake til hovedsiden.