En måned på Ekeby - 6. februar 2000.

Lurer du på hva Ekeby er, så er det bruket vi bor og lever på, i Undrumsdal litt nord for Tønsberg.


         I tidligere brev fra Ekeby så pleide jeg som regel å skrive noen linjer om tilstanden på utsiden av vindusruta - været og årstiden med andre ord. Nå vet jeg sannelig ikke hva jeg skal skrive, for mesteparten av det som har skjedd der ute de siste dagene har vært hinsides det meste av det jeg har opplevd. Telen er iferd med å gå for n'te gang, og dagtemperaturene har vært oppe i en ti - femten grader. Det var litt overskyet i dag morges, men nå skinner sola igjennom i en par smale striper i øst som er i ferd med å bli større og større. Vår i Norge, og vi skriver den 7. februar.
        Nå er vi litt seinere ute med Ekeby denne måneden, og det kommer av at vi håpet i det lengste på at vi skulle være på vårt nye domene http://santron.no før vi kom med januarutgaven. Men, firmaet som skal "hoste" den nye siten vår har vist seg å være usigelig treige så det gikk nok ikke. Vi får vente litt til og se åssen det går før vi feller noen endelig dom over elendigheten. Ellers så har også januar vært en hendelsesrik måned, men vi får ta det hele i tur og orden.
        På akvariefronten har det skjedd mye. Det som det hele vel egenlig har kokt ned til er at vannet på bruket er uegnet til saltvannsakvarium. Selv etter å ha vært igjennom osmoseanlegget så inneholder det for mye næringssalter og silikater. Vi er i ferd med å pelle ned karene og erstatte innholdet med sjøvann. Dette ser ut til å funke bra. Vannet etter osmoseanlegget skal så igjennom et ionebyttefilter før det blir brukt til å erstatte fordampet vann med, så da blir det nok bra. Dessverre koster alt slikt kroner, og det er vel noe de færreste av oss har for mange av, spesielt oss akvarioholics, men det blir vel en råd med det etter hvert. Ihvertfall kommer vi til å trappe kraftig ned på saltvann til ting og tang er på plass. Okke som der den ene taper så vinner den andre, og enden på den visa er at det kommer til å bli fler kar med malawi og tanganyika.
        Rune var litt uheldig her om dagen, det hele begynte vel med at han begynte å se seg om etter en korall å ha akkurat "der" i karet sitt. Etter litt fram og tilbake så endte han opp hos en akvariebutikk nord i Oslo. (Spør ikke meg hvordan..) Her fant han et flott eksemplar av slekten Catalaphyllia. Vel hjemme så fant han ut det som skulle vise seg å være uunngåelig når man har en Sinuosa fra før i et såpass lite kar (343L). Kjemisk krigføring. Og så kommer vi til det historien egentlig dreier seg om. Rune ville bytte korallen, han tar en kjapp telefon til innehaveren og får følgende svar: "Det var så mye rart en kunne få fra hobbyfolk så han måtte ha den i seks uker i butikken før han kunne refundere noe." Og, hold dere fast; "det han ville få refundert var en tredjedel av det Rune betalte." Rune sa ikke stort, men jeg tør si det: voldtekt. !!!! Hvor er kjøpsloven og forbrukerombudet ? Hvor er forsida i VG ? Nok om det, behøver jeg fortelle dere hva moralen i denne historien er ???
        Malawiodlingen er i god gang igjen, og godt er det, for interessen for disse utrolige fiskene er i ferd med å ta seg opp igjen. Malwifeberen går i bølger og slik har det vært i alle år. Vi har nå satt opp en reol til med 63 litere for å odle i og har planer om å sette opp en til. Ellers så er det verdt å nevne at saltvannsforum har fått egne hjemmesider som ser svært så bra ut. Link ligger på linksida så du får gå innom der når du har lest dette ferdig.
        Om lørdagen så dukket store deler av Grenland hobbyfjærfeklubb opp på Ekeby, og det var artig. Slikt skjer når  du "bor vid en landsväg". Medlemmene hadde kanskje størst interesse av den nye fasanvolieren, men det var også en god del felles interesser når det gjaldt hønseraser. Det virker som om interessen for hønsehold virkelig er i ferd med å ta av i Norge, og det er gledelig. Nå skulle det vel egenlig ogå en gang for alle være klinkende klart at hønsehold er en menneskerett, om enn ikke i blokk. Vi er også i gang med kyllingsesongen, og går alt etter planene så vil rugemaskinen bli startet i dag.
        Far har fått en ny hobby, igjen .. Vel egentlig er det vel noe vi har gått og ruget på i lang tid, men vi har liksom ikke fått, kicket før etter at vi flyttet hit. Orkidedyrking,- det er nemlig slik at den ene naboen vår har vidstrakt erfaring innen planteriket, og under dennes kyndige veiledning så går alt så mye greiere. Det vil etterhvert dukke opp en del stoff om dette på hobbysida, skal se om det ikke blir mere om grønne planter der også etterhvert, da dette faktisk også er en av Runes lidenskaper.
        Helt på tampen så vil jeg også skrive litt om at dette med internett faktisk en noe av et tvedelt sverd. Jeg skal forklare hvordan. På den ene sidan har du de garvede amatører, de som faktisk bruker dette som et verktøy for å utøve en hobby. På den ene siden har du de profesjonelle. Disse er representert ved alle avskygninger mellom yaTack og Svein Fosså. Med andre ord, jeg forsøkte å egle på meg Fosså forrige måned, men det lyktes ikke. Nok om det, skal ikke skrive mer enn at det står der ennå, og at det jeg egentlig vil si er at jeg vil gjerne tjene penger på dette jeg også. På den annen side vil jeg også gjerne vinne penger på lotto, men jeg leverer aldri inn noen kupong. Og da er det vel kanskje noen der ute som skjønner hva jeg mener ?  Da er det ikke noe annet å gjøre enn å ønske dere alle en riktig god ny skuddårsmåned. Det er fire år til neste gang.

 

Til det; ha det bra.
Atle og Karin (og Rune på Rostadteigen.)

Tilbake til hovedsiden.