En måned på Ekeby - 1. januar 2000.

Lurer du på hva Ekeby er, så er det bruket vi bor og lever på, i Undrumsdal litt nord for Tønsberg.


         Etter et par brev her fra Ekeby så er vi tilbake i den gamle gode formen. En måned er gått og her er et nytt skriv. Tusenårsfeiringen blir på ingen måte den nyttårsaften vi kommer til å huske best, men jeg vet ikke om dere leste nyttårshilsenen. I alle fall; slik ble det. Utrolig forutsigelig. Nå syntes dere sikkert at det høres litt rart ut, men far i huset har et nokså langt liv med data og elektronikk bak seg, og all erfaring tilsa at dette egentlig var svært lite å frykte. Okke som, samme bransje tjente milliarder av kroner på Y2K problematikken, så da skjønner vel alle sammen hva som egentlig har skjedd.
        Jula har vært opplevelsesrik for de fleste av oss, far i huset syntes nok kanskje at det artigste var at han oppdaget en beverdam kloss ved en av fylkets riksveier. - Gjersøe er tipset så vi får se om det ikke blir noen bilder og en liten historie etter hvert. Kajenn var og fikk den årlige vaksinasjonssprøyta i jula, og vi klarte å ta oss helt til dyrlegen og tilbake uten at dyret ropte på elgen. Vel og merke med en 3 - 4 kilometers luftetur midtveis. Allikevel så var dette første gangen far og Kajenn var hos dyrlegen uten at vi måtte vaske bilen innvendig etterpå. Framskritt.
        Ellers så er det så absolutt fremdeles jul her på Ekeby. I dag har jeg vel egenlig bare sittet i en stol og nytt freden. Noen ord har  blitt skrevet, men ellers så er det ikke mange dager i det siste jeg kan huske at jeg har gjort mindre. Jeg fikk tid til å filosofere litt over hvor bra sanger Ulf Lundell egentlig har laget og jeg har begynt på en roman av Dag Solstad jeg egentlig skulle ha lest for fire år siden. Jeg er veldig glad i mor om dagen, jula blir jo noe spesielt med fem små nissebarn rundt øra. De tre minste nissebarna har forresten fått hvert sitt nye dyr til jul. Pelskledde og alle går under navnet "Furby". Far skulle forresten innkjøpe disse, og som det meste han må gjøre i butikker så ble dette gjort i siste lita. Les: lille juleaften. Dette gikk jo ikke. Jeg tror at stort sett hele den vestlige verden var utsolgt for slike akkurat da. Førhjulsstemningen i stua ble ikke akkurat så bra da dette ble kjent. Noe dyster kan man kanskje si. Mor reddet nesten mirakuløst julegleden ved å trylle frem tre stykker i en lekebutikk i Holmestrand juleaften morgen. Å jul med din glede. I  grunn så er tilværelsen ganske bra om dagen. Og det er ikke ille med tanke på at jeg var redd for at første nyttårsdag ville bli en typisk blåmandag. De visste hva de gjorde de som gjorde jule- og nyttårsdagen til en helligdag.
        Rett før julehelgen så ble det nye sauefjøset ferdig. Sauen er avgårde hos bukken til bedekking ennå, så den har ikke flyttet inn. Men, grisen har fått sin egen lille eksklusive avdeling med dobbeltisolert gulv. Den er jo litt mere varmekjær enn en sau, dårligere isolert er den jo også. Ellers så gjorde vi et lite sjakktrekk når veggene skulle kles innvendig. Vi brukte vanlig rupanel, det koster faktisk mindre enn sponplater, men gir et mye bedre inntrykk. Vi får se hva Tulla sier når hu kommer tilbake. Grisen har forresten lært å sitte før hun får matskåla si.
        På akvariefronten har vi gjort en del erfaringer i jula. Dette har en del med vann å gjøre, men det kommer i en egen artikkel, så følg med på sidene fremover. Rune hadde en litt uheldig opplevelse med anemona si rett før jul. Denne erfaringen har sikkert hundrevis av akvarister gjort før, og den er det at anemoner vandrer rundt. Denne gangen fikk det den konsekvensen at den havnet inne i silen på ei Maxijet - pumpe. Han tok iallefall ingen sjanser mer, så anemona går i et kar her på Ekeby.
        Vi har vært en tur inne på sidene til Fosså og kikket litt nå i helga, og der er det også ting og tang på gang. Som jeg nevnte i addendumet til artikkelen "Fosså tar feil" så blei det vi påpekte raskt rettet opp, og det var bra. Det skal også bli moro å følge med i hvilke bi - akvariehobbyer han greier å finne frem til. Det med frimerkene var i alle fall artig. Vi lurer litt på om vi skal komme med anmeldelser av de ulike akvarienettstedene rundt omkring, noe i likhet med bokomtalene. Moro blir det også å følge med i utviklingen i tida fremover, helt sikkert er det i alle fall at det er bare plass til et begrenset antall nettsteder om akkurat dette temaet. Muligens vil tida være inne for et visst samarbeid. Fosså har iallefall et gedigent dilemma foran seg. Nettstedet hans skal etter det jeg kan forstå bli et som famner "alt" innen akvariehobbyen. Samtidig så kan man på de samme sidene finne reklame for både akvarietelefonen og bøkene hans. Skulle nettstedet bli det det utgir seg for, så ville vel begge de to sistnevnte bli overflødige ? Nå er jeg kanskje litt stygg, men det er faktisk en vesensforskjell mellom å leve av og leve for. Eller kan man gjøre begge deler ?
        Jeg kan i alle fall skrive at Tetra fór er noe dritt, det inneholder altfor mye animalsk protein. Brukt over lengre tid så får Tetra Ciklidesticks de fleste ciklider til å se ut som misfoster og de blir helt fargeløse. Dette kan for eksempel Fosså aldri skrive uten å få inntekten sin vesentlig redusert. Hvem tror dere forteller dere at Akvastabil varmekolber er så dårlige at de vanligvis bare blir omtalt som "ustabil varmekolber", eller at Visitherm kolbene ikke er stort bedre. For å drive journalistikk så må man ha en viss form for integritet, ellers så ender man bare opp med å ramse latin. Nå får det være nok for denne gang. Kommer tilbake når vi har noe mer på hjertet, og det har vi jo som regel.

 

Til neste gang; ha det bra.
Atle og Karin (og Rune på Rostadteigen.)

Tilbake til hovedsiden.