Tanker på Ekeby 28. desember 1999.

Lurer du på hva en tanke er, så er det noe som er innom deg en kort stund. Du vet ikke helt hvor den kom fra eller hvor det blir av den.


Årstidene vet visst ikke helt hvilken retninger de går i i år. Akkurat nå har iallefall pendelen stoppet på vinterstemning her på Ekeby. Sånn er det vel på en måte med tankene til far også om dagen. Jeg har vel på en måte funnet ut at tiden er inne for å brenne en del bruer akkurat nå før milleniummskiftet. Nå eller aldri. Dette har da hensatt meg i en form for vinterstemning, og i den ånd sitter jeg nå her og skal prøve å fortelle dere en ting eller to om det å gå det nye årtusen i møte. For er det nå slik at det er så at det er noen grunn til å sende fyrverkeri og champagnekorker for tusenvis av kroner til værs om natten den 31. desember. For at dere bedre skal forstå hva jeg egentlig mener så skal jeg fortelle dere en liten historie om gamle mennesker.
De som har hatt en god del med fødselsdagsselskaper finner etterhvert mindre og mindre mening med å feire dem. Ikke for det, de setter enorm pris på å få besøk av sine nære, og alt det måtte innebære. Men det er nå engang slik at når en har sett en del vann renne under brua så prioriterer en ofte på en noe annen måte enn ungdommen. Hva med å måle ting litt mer i hva du hadde med deg og hva du får ta med deg når du går ?
Er det ikke slik at livskvaliteten er på vikende front i kongeriket om dagen. Forstår vi egentlig hva som er i ferd med å skje med oss ?
Var ikke landet i det siste året i dette årtusen i krig, men feiret vi freden eller seieren. Eller ble egentlig utfallet for landet noen av delene ?
Hva med skillet mellom fattig og rik. Jeg er helt sikker på at målt i kroner og øre så er det større enn noensinne tidligere i historien.
Misforstå meg ikke, jeg vil ikke utgi meg for å være noen slags dommedagsprofet, men tror vi ikke egentlig alle sammen at den måten vi behandler jorda på nå sakte og sikkert vil føre til en akutt miljøkatastrofe. Dette tar vi alle med stor ro og venter på at teknologien og vitenskapen vil komme med en løsning på alle mulige slags problemer. Men er det ikke slik at de samme faktorer tidligere og igjennom all tid bare har bragt oss fler ? Tenk bare på hvor langt legevitenskapen har kommet, men isolert sett dør det fler mennesker på jorda av aids enn det gjorde av tidligere tiders epedemier. Hva med å  stikke fingeren i jorda den 31. desember 1999. Det kan hende at du kjente noe du ikke har kjent før...
Dette var for mange kanskje dystre utsikter, men jeg tror jeg har sett så mye igjennom livet at jeg kan påberope en viss rett til å uttale det. George Orwell med "storebror ser deg" og Aksel Sandemose med "Janteloven" er mer aktuell enn noensinne. Jeg vet heller ikke om alt jeg hører skal taes på skrømt eller alvor lenger. Slik som at man med loven i hånd kan kjøre bil døgnet rundt inne mellom gatene i Tønsberg by. Men med samme lov hevder de å kunne nekte deg å ha mer enn lite antall med firbente dyr. "Gråpus med fire små" må reduseres til totalt tre om naboen og distriktsvetrinæren bestemmer det. Hva er det egentlig de er redde for ? Jeg vil vel egentlig påstå at en gris i en binge i en bakgård kan ha det svært så bra. Griser i store griserier har det sjelden bra. Men ved inngangen til det nye årtusen ville vel ingen finne på å spørre grisen. Alle vil vel spørre den stakkars naboen som er så ille plaget av lukta. Da er vi vel egentlig tilbake ved det vi begynte med. Snøen som falt, og vinteren som kom. Mange syntes at det er greit å klage over det  også. Hadde det ikke vært bedre om vi tenkte litt mer på hva vi ellerlater oss og hva som dukker opp den dagen snøen smelter ? Skulle det vise seg å være en haug med hestemøkk så kan du jo godt plante roser der, og de er det vel ingen som vil finne på å klage på. Skjønt man vet jo aldri. Helt til slutt vil jeg sende en liten nyttårshilsen til alle dere der ute som ikke får lov men som gjerne vil. Kanskje i et nytt årtusen ?

GODT NYTT ÅR !

Til neste gang; ha det bra.
Atle og Karin (og Rune på Rostadteigen.)

Tilbake til hovedsiden.