En måned på Ekeby - 23. september 2000.

Lurer du på hva Ekeby er, så er det bruket vi bor og lever på, i Undrumsdal litt nord for Tønsberg.


    Ok da, jeg tar den om at våre tidsbegrep om hvor lang en måned er, er noe tvilsom. Men, hva gjør man når døgnet ikke har mer enn 24 timer, og en ikke akkurat lider av skrivekløe i varme sommermåneder heller ?  Nåvel, så veldig varm har den vel heller ikke vært, den forgangne sommeren. "Better luck next time" eller noe sånt, er nok det beste vi kan håpe på. Får håpe det gikk bra nå, jeg har nemlig alltid ment at en ikke kan klage på været. Det kan nemlig alltid bli værre, men nødvendigvis ikke bedre....
    Mye har skjedd siden sist. Bygg har reist seg, og mange har blitt født, eller utklekket, som nok er den rette terminologien for en del av dyra. Ekeby har vokst. Ved siste gjennomgang kom vi til at bruket nå består av rundt 30 forskjellige fugler. Fordelt på arter og raser. Oppdrettet av både fasaner og vaktler har vært svært bra. Vi fikk noen store fine turkise og hvite egg - som var meningen skulle bli kake, men som vi ikke klarte å la være å legge i rugemaskinen. Resultatet ble 11 Rouen ender, 2 Peking ender og 4 hvit norsk gås. Endene og gjessene har nå fått sin egen innhegning og hus som er døpt "Andebu". Også  bronsekalkuner har vi klekket ut. 
    Tulla, søya vår, fikk to flotte lam i slutten av april. En "gutt" og ei "jente", Ninni og Oscar. For ikke lenge siden var de små, og passe å ha i fanget, men nå er de store. Rundt 50 kilo eller der omkring. Tulla og Ninni blir boende her på Ekeby, men Oscar skal flytte til en annen familie. I stedet kommer det en som heter Pontus hit, og han skal i samarbeid med søyene sørge for at det blir lam her til neste år også. Mere stoff om sauene og bilder av lammingen kommer på sauesidene utover høsten og vinteren, så følg med. Tror også vi kommer til å jobbe en del på fuglestoffet etter hvert også. Muligens vil dette gå litt på bekostning av annet stoff, men hva gjør man når man må velge ?
    Steinhøner er noe helt nytt her på Ekeby. Vi var på hobbydyr dagene på Jarlsberg travbane for en stund siden og der var det en kar som hadde et par av disse til overs. Derfor havnet de her hos oss. Hønene og en dansk jaktfasan ble byttet mot noe av årets produksjon av fasaner. Fler nye hønseraser har kommet til. Brahma i gul columbia og gule Orpington. Begge disse får de gamle dverghønene våre til å se ut som mygg. Ennå er de ikke fullt utvokste, så det skal bli moro å følge med. Fler dverhøns har det også blitt; gul Cochin, perlegrå Cochin og " Millefleur". Sommeren 2001 skulle derfor by på mange muligheter når det gjelder kyllingoppdrett.
    Kaninstall har vi laget, vi kaller den bare for "Rekkehuset". Kan det være fordi den har åtte dører etter hverandre - med nummererte "hybler". I tillegg til hvite Wienere og angoraene har vi fått et par med Tyske kjempeshecke. Ellers så ble Wieneroppdrettet litt artig i sommer da vi fant ut at vi prøvde å avle på tre hunner i et par måneder. Vi var så sikre på at en av de var en hann at ingen av oss tenkte på å sjekke tingenes tilstand. Nå har vi imidlertid fått tak i en flott 94p. hann fra Dagfinn Johansen. Den er døpt "Skippern II". De eneste kaninene som har hatt unger hos oss er angoraene. 7 nydelige små "nøster".  Chinchillaer og undulater ble det også i sommer, og vi har enda dyr igjen for salg.
    Nå som høsten er her begynner det å minke på fasankyllingene også. Det er mange som har fått nye "hjem", forhåpentligvis til glede for mange. Det er virkelig eksotiske fugler å se på i vinter Norge, ikke mye kan måle seg med en gullfasans fargeprakt i snøen. 
    Noe av det som er mest gledelig for hobbyhøns - folket er at retten til å ha disse i boligstrøk ser ut til å vinne frem. Ihvertfall her i Vestfold. Mye av dette skyldes nok fylkeslegen og hans stab. De ser og vektlegger de positive og trivselsfremmede faktorene med hønsehold. Flere ganger har de tatt avgjørelser på tvers av det kommunene har hevdet og bestemt. Så eksisterende og potensielle hønseeiere. Følg de retningslinjene som står på hønesidene så skulle det være fritt frem. Mye annet har skjedd, men det får være til en annen gang. 

Til det; ha det bra.
Atle og Karin og Rune på Rostadteigen.

Tilbake til hovedsiden.