Spes. hendelser.


Egglegging av Goniopora Stokesi.

- som tidligere nevnt så lovte jeg noen bilder....

Goniopora Stokesi.

Sommeren 98 opplevde jeg egglegging av denne korallen i ett av mine saltvannsakvarium. Tilsammen varte det rundt en time. Fisken i forgrunnen er en Singanus Vulpinus.
Slik er korallens normale utseende. Som man kan se var korallens tentakler og stilk sammentrukket under eggleggingen. Korallen til høyre er en Plerogyra Lichtensteini, den til venstre er en Euphyllia Anchora. - Alt i alt var dette en artig opplevelse som også ble bivånet av en med - akvarist. Det viste seg imidlertid at denne hendelsen ble skjebnesvanger for denne korallen som døde kort etter. Om dette hadde noen sammenheng vet jeg ikke, men det var andre Goniapora Sp. i karet som lever i beste velgående ennå. Hvis du vil vite mer om disse korallene, anbefaler jeg bind ett av " The Reef Aquarium ". Skrevet av Deelbeck og Sprung. Hvis du ser en slik korall i butikken og får lyst på den så anbefaler jeg deg ikke å kjøpe den, mest sannsynlig så er den halvdød allerede, men dette kan du lese mer om i boka. Hvis du syntes jeg grenser til å være selvmotsigende.
"Polyp budding" hos "Fungia." -Hvis det er en Fungia det er ?


Andre spesielle hendelser:
Snegler på haiketur.
Egglegging hos krabber.

En annen artig hendelse skjedde i akvariet til Rune nå våren 2000. På undersiden av en stor Fungia hadde det dannet seg en polypp - avlegger. Vi har sett dette rapportert hos utenlandske akvarister før, men foreløpig kjenner ikke vi til noen norske rapporter.

Etter at artikkelen ble lagt ut så blei det reist tvil om at det er en Fungia. Trachyphyllia ble foreslått. Det kan kanskje se slik ut på bildet, men noen Trachyphyllia tror jeg ikke det er, har hatt mange av den korallen. Dette er en platekorall. Ikke noe tegn til "stilk". Små eks. av T. lever fastvokst som siden "brekker " av når de blir store. Ingen tegn til meandrerende vekst. Er bare ei stor flat skive som blir større og større når den vokser. Når korallen er svært ekspandert som på bildet, så er vevet så "kjøttfullt" at det bukler rundt kanten slik at det kan se ut som et lite eksemplar av f. eks T. geoffroy. Skal imidlertid inrømme at det heller ikke er overveiende sikkert at det er en Fungia sp heller. Selges i Indonesia som "plate coral" i diverse farger. Skal se om vi får tatt noen bilder av korallen når vevet er trukket sammen. Men, summa summarum, noen 100 % positiv id. på denne korallen har jeg ikke. Likner kanskje mest på en Scolymia sp. eller en Cynarina sp., men igjen, korallen er flat som ei pannekake uten noen tegn til stilk. Skjellettet er også overveiende likt Fungia.  Virker helt klart som om den er "født" for å leve på bunnen. Akkurat som Fungia. Bedre forslag mottas med takk.
- Atle.


Begge bilder er av samme individ !

 

 


Tilbake til akvariesiden.