Chinchilla


Tamagochi - 2 år gammel hann.


5 måneder gammel beige hunn.

Chinchilla er et dyr ihvertfall far alltid har ønsket seg. Da han var liten gutt og så disse dyra for første gang, så var de langt bortenfor alle budsjett, men nå er ikke prisen så avskrekkende lenger. En rundt 1500 kroner for et par er vel cirka prisen nå. For dette får du noen utrolige kjæledyr. Luktfrie, lydfrie og tillitsfulle. Allikevel vil jeg ikke ubetinget anbefale dem som noe nybegynnerdyr, eller dyr for små barn. De er i utgangspunktet dyr som krever litt av eieren.
    Chinchillaen er en liten gnager som kommer fra Sør - Amerika. Det er flere kjente arter av disse dyrene men de som er aktuelle for kjæledyr og pelsnæringen er to typer: La Plata typen og Costina typen. De dyrene som finnes i handelen i dag er stort sett krysninger av disse to typene.
    Det som vel i første rekke kjennetegner en chin er den utrolige pelsen. De besitter faktisk den fineste pelsen av alle kjente dyr. Hver hårrot gir opphav til rundt 60 hårstrå. Chinchillaen kommer fra fjellområder hvor det er en veldig tørt, med lite nedbør og lav luftfuktighet. Pelsen inneholder derfor ikke fett eller olje slik som stort sett allt annet pelsverk. For å holde pelsen fin så må chinchillaen få anledning til å bade, ikke i vann, men i støv. Dette er viktig å merke seg for å holde dyra i topp kondisjon.
    Noe man også bør sette seg inn i hvis man har en chin er foringen. Hoveddietten bør være høy, chinchillapellets og frø. I tillegg til dette kan man gi litt tørket frukt.
Høyet kan være av den typen du får kjøpt til kanin eller hest, det viktigeste er at det er absolutt tørt. Chinchillapellets ligner litt på ditto kanin, men har et næringsinnhold som er tilpasset chinchillaens behov. Gi derfor aldri kaninpellets til en chin. Av frø så kan du gi litt av de forblandingene du får til duer ol. Det finnes også spesialblandinger, og disse er antakeligvis bedre, men dette vet jeg ikke så mye om. I spesiallitteraturen om chins så står også en del spesialblandinger omtalt.
    Chinchillaer er stort sett veldig sunne og friske dyr. Det som oftest inntreffer er problemer med avføringen på grunn av feil utforing. Men, hvis du holder deg til den dietten jeg har beskrevet tidligere, så skulle ikke dette bli noe problem.
    Et par tips til slutt. Pelsen er utrolig varm. Husk at en chin veldig lett kan bli overopphetet. For kaldt tror jeg ikke den kan få det. Chinchillaen er heller ikke noe begeistret for rått klima, les kjellerklima. Lyst og luftig skal det være. Syntes du det kan være litt problematisk å håndtere dyret, så husk at halen kan være et greit håndtak. Drektige hunner må du ikke holde i halen.
    Da gjenstår det bare å ønske deg lykke til.

     Addendum 13/4 - 00: Vi har nå prøvet ut å erstatte høyet til chinchillaen med Alfa alfa.  Utprøvingen har nå pågått i seks måneder og med ni dyr. Erfaringene så langt har vært utelukkende positive. Borte er problemene med varierende høykvalitet. Avføringen har vært fast og stabil hele tiden. Det man imidlertid må merke seg er at alfa er mer næringsrikt enn tradisjonelt høy, en må derfor være litt mer forsiktig med doseringen.

     

 


Tilbake til hobbysiden.