Tropiske Orkidèer.Tegningen viser en Cymbidium hybrid


orkid.JPG (29737 bytes)
      Bilde fra den spede begynnelse..


      Midten av mars 2000, og plassen er for liten, hva med skiferheller og en lampe til ? Hva med en liten Lotto - gevinst ? 

      Orkidéer kan man ikke unngå å bli fascinert av. I de seinere år så har de da også blitt mer og mer vanlige i handelen. Her om dagen kjøpte vi endog et par eksemplar på den lokale Spar butikken. Like vel klarer disse blomstene å omgi seg med et nesten mystisk,- i alle fall eksotisk slør. Interessen for orkidéer har vi egentlig hatt i alle år, og i alle fall far i huset fikk dette inn med morsmelken. På utallige turer i skog og mark igjennom oppveksten lærte han nattfiol, stortveblad, flueblomst, engmarihånd, skogfrue og alle de andre ville norske orkidéene å kjenne. Noen av dem, kanskje spesielt den grove nattfiolen fant mange ganger veien hjem til kjøkkenbordet, og kunne fylle sommernatta med en himmelsk duft.  Nå er de norske orkidéene fredet, og de fleste av dem,- kanskje bortsett fra skogfruene og marisko, blekner i forhold til mange av sine mer eksotiske kusiner. Derfor interessen for blomster fra fjernere himmelstrøk. De slektene man som oftes treffer på er:

      Man ser ofte at det knytter seg mye uvitenhet til stell av disse plantene. Når sant skal sies så er det ikke uvilkårlig lett å dyrke de i hjemmemiljø heller. Det er ikke på noen måter umulig, det finnes mange eksempler på orkidé - hobbyister med plantene i stua. Men alt er nok mye enklere hvis man kan legge forholdene litt til rette for orkidéene. Slik man for eksempel kan gjøre i et dyrkningsskap eller et spesielt blomstervindu. Kort fortalt så skal de i hvert fall ha mye lys, men ikke direkte sollys. Moderat med vann, men tid til å tørke opp mellom hver vanning. Moderat med gjødsel, mer i vekstsesongen, lite i hvileperioden. Høy luftfuktighet og temperatur.
      Vi er så heldige at vi har et rom med noe som er tilnærmet tropisk klima med en temperatur på 20 - 25 grader og en fuktighet på 50 - 70 prosent. Her har vi orkidéene under en 250 watt 5500 Kelvin metallhalogenlampe. Lyset er på 14 timer i døgnet. Foreløpig så ser alt ut til å fungere svært bra, men dette er fremdeles for en stor del på utviklingsstadiet ennå, så vi venter ennå en stund med å komme med noen endelig dom over oppsettet. Det som uten tvil er den største utfordringen er nok vanning og gjødsling. Å løfte på potten før en vanner har vist seg å være et nyttig triks. Når det gjelder gjødslingen så er det skrevet veldig mye forskjellig, men alminnelig Pokon gjødning til en fjerdedel av dosen til stueplanter ser ut til å være et godt valg. Når det gjelder jord så er mange orkidéer litt spesielle. Til de fleste orkidéer bruker man som regel en orkidéblanding baser på furubark. Dette er noe man kan få kjøpt i de fleste større plantesenter og gartnerier.
      Det finnes også et par orkidébøker på det norske markedet, men vil man fordype seg i emnet, må man ty til engelsk.

Wilma Rittershausen; Suksess med orkidéer, ISBN 82-91004-62-5

Finally: Many thanks to Kenneth S. for saving us a big chunk of trial effort.


Tilbake til hobbysiden.