Klovnefisk og anemoner - to partnere i symbiose.


Klovnefisker.
Anemonefisker og anemoner.
Klovnefisk og reker.
Amphiprion bicinctus.
A. clarckii.
A. frenatus.
A. melanopus.
A. ocellaris.
A. perideraion.
Premnas biaculeatus.
Dascyllus trimaculatus.

Om saltvannsdyr.

Kjempemuslinger.

Skiveanemoner.

Storpolypp. steinkoraller.

Småpolypp. steinkoraller.

Mykkoraller.
Reker.   
Hvirvelløse dyr.
Røde planarier.
Osterobium. 
Krigføring mellom koraller.
Kjemikalier.
Bøker om saltvann.

Akvariesiden.

Tilbake til hovedsiden.

 

Hann og hunn av klovnefiskarten Amphiprion frenatus i lek. I bakgrunnen kan du se tentaklene av anemonen Entacmaea quadricolor.

Klovnefisk og deres forhold til anemoner er kanskje noe av det mest fascinerende som finnes innen akvariehobbyen. Klovnefisken kan holde seg til en og samme anemone igjennom hele livet, og noen ganger er det slik at hvis fisken blir borte så faller anemonen som offer for rovdyr kort etter. Men, hvis vi tar forholdet litt nærmere i øyesyn, hva er det egentlig som skjer mellom fiskene og anemonen.

Det første som er bemerkelsesverdig er at anemonene faktisk er livsfarlig for fisk, hvis du stikker fingrene borti en så vil du merke at tentaklene er klebelige, de inneholder neslegift, noen ganger sterk nok til regelrett å ta livet av småfisk. Men klovnefiskene koser seg blant tentaklene, de formelig bader. Hvordan henger dette sammen ? Forklaringen er faktisk ganske enkel, selv om det tok lang tid før man fant det ut. Anemonen verken stikker eller henger fast i seg selv. Anemonefisken omgir seg nemlig med et slim som er kompatibelt med anemonens. Derfor vil ikke anemonen merke at det er en fisk inne blant tentaklene dens.

Når fiskene blir matet kan du av og til se at de stikker av med en matbit og slipper den blant tentaklene. Fiskene og anemonen lever i det vi kaller symbiose. De beskytter hverandre mot ulike typer rovdyr. Anemonen gjør seg også god nytte av matrester fra fiskene og fiskenes avføring. En annen del av forholdet mellom dem er at fiskene så godt som alltid legger eggene sine inne blant anemonens tentakler. På denne måten vil de være godt beskyttet mot å bli spist. I tillegg forsvarer også fiskene eggene sine intensivt.

I tillegg til A. Frenatus som du ser på bildet har vi også hatt lek av klovnefisken Premnas Biaculatus. Flere typer klovnefisk oppdrettes nå også i stor skala av Sea Quest. Vi har selv fått fisk derfra og kvaliteten er helt på topp. Anemonen du ser på bildet er oppdrettet av Karsten Mathiesen i Oslo. Alle motargumenter noen kunne ha mot å starte med korallrevs- eller anemoneakvarium må forstumme når en ser et slikt bilde. Karet bildene er tatt fra er forøvrig på 350 liter og er belyst med en 250W 6500K lampe og et 20W blåaktinisk lysrør. Filtreringen består av en liten Sander innvendig skummer. (Ellers så må det også nevnes at Rune har overgått både kameraet og seg selv når han tok bildene - red. anm. )

Her kan du se noen andre arter klovnefisk.

Frenatus hunnen.

Hele anemonen med hunnen til venstre og hannen til høyre.