Hvorfor saltvannsakvarium ?
Tanker for en nybegynner.      Saltvannsakvariet kan være en pryd for ethvert hjem.

 

 

 


      Saltvannsakvariet fanger alles interesse.

 

 

 

 


      For barn vil akvariet være en kilde til kunnskap og timelang fascinasjon.

 

 

 


      Korallrevsakvariet kan anses som en lukket biotop med en helt utrolig artsrikdom. Svært lite av det en kan ha i hjemmet kan måle seg med dette.

      Mange stiller seg spørsmålet; "hvorfor saltvannsakvarium ?" Det er vel egentilig også det eneste rette spørsmålet å stille før man går til anskaffelse av et. Vi har besvart spørsmålet mange ganger, men for en gangs skyld så tenkte vi å " take the long way home". Med andre ord; begynne med begynnelsen. Den gangen vi klorte på døra i diverse butikker for om mulig å avsløre saltvannsakvariets mysterier. Vel, vi oppsøkte fire stykker, og fikk fire forskjellige svar. Vi kjøpte et par bøker og ble om mulig enda mer forvirret. Følelsen vi satt igjen med var at det så ut som om det ville være lettere å bygge en bil fra delene du kunne pelle av en sykkel. Hobbymiljøet fortonet seg også som en eller annen lukket avdeling. Vi har fulgt nøye med i zoobransjen siden dette, og med hånden på hjertet. Her har ikke mye forandret seg. I klubbene har en del forandret seg, uten at vi kjenner andre miljø enn de på østlandet. Men grunntrekkene er fremdeles uforandret. Nybegynneren eller den potensielle saltvannsakvaristen er stadig like forvirret. Grunntrekket er at nybegynneren er opphengt i veldig mange MÅ. Du må ha så og så dyrt oppsett. Du må ha så stort kar. Du må ha metallhalogen. Her må jeg få lov til å skrive ; "og så videre", for ellers så hadde jeg aldri blitt ferdig. Mange ganger har vi svart at det meste av dette er bare tull, men stadig vekk har vi opplevd å ikke bli trodd. 
      Noe av grunnen til dette er utvilsom at en stor del av disse "må" er presentert av folk med det vi får kalle troverdighet. Jeg nevner kort; forfattere av akvariebøker, butikkinnehavere og ikke minst av akvaristene sjøl. For å si det slik. Hvis du bruker bil for å kjøre to kilometer frem og tilbake til jobben, så kan det være fort gjort å si at du må ha bil for å komme til og fra jobben. Og dét er vel ikke helt riktig. Har du brukt hundre tusen på et korallrevsakvarium så er det greit å si at du MÅ bruke det for å få til et. Akk og ve, tenk om noen skulle få det til for tiendeparten. Da hadde ikke JEG settt videre smart ut ? Nå tror jeg dere skjønner hva vi mener. Og slik er det. Dette har vi sett utallige eksempler på i årenes løp.
      Da får vi håpe at de fleste er nullstilt. Et saltvannsakvarium kan du få fra rundt fire tusen kroner og oppover. Med innhold. Det er også verd å merke seg at et saltvannsakvarium ikke nødvendigvis er et korallrevsakvarium. Akkurat slik som et ferskvannsakvarium kan være nesten hva som helst, kan også et salt ditto anta alle mulige slags former, størrelser og prisklasser. Innholdet kan variere fra ei strandloppe til fire haier, for å sette det hele litt på spissen. For å begynne på å gi et svar på spørsmålet vi stilte innledningsvis; den primære grunnen til å begynne med saltvannsakvarium må derfor være ut ifra en interesse. Det at en vil ha noe pent i stua, kan være en grunn, men helt klart ikke den beste. Men, interesse kan være egentlig nesten hva som helst. Kort nevnt; interesse for akvaristikk, for dyr, for biologi, for miljøvern, - koraller, lys, kjemi osv. osv. Saltvannsakvarium som hobby kan nemlig omfatte det meste. Svært få hobbyer vi kjenner til kan måle seg med saltvannsakvarium når det gjelder bredde og diversitet. Ferskvannsakvariet kan være mye mindre komplekst, selv om det ikke må være det. 
      Når vi er der at du har funnet en god grunn til å starte et saltvannsakvarium, hva må en være klar over før en begynner. Nøkkelfaktorene kommer her, og merk dette:
 • Start aldri med saltvannsakvarium uten først å ha noen års erfaring som ferskvannsakvarist.
 • Vær moderat. Start ikke for stort med mindre du sitter inne med en større lottogevinst eller innehar kamikazetendenser.
 • Vit hvem du ikke skal høre på.
 • Vit hvem du skal høre på.
 • Det er ikke rom for å neglisjere et saltvannsakvarium. Slingringsmonnet er MYE mindre enn i ferskvann.
 • Når du går i butikken så gå i fler. Dette kan være sundt både for akvariet, selvfølelsen din og lommeboka.
 • LES.
 • Fortell og del med andre.
 • Bli med i en klubb.
 • Hvis du tror diskus er religion så tror du feil !
 • Det er færre Må og SKAL enn mange skal ha det til.
 • Hvis noen sier MÅ og SKAL med ei bok eller en utskrift fra internett under armen så lukk øra.
 • Hvis noen sier MÅ og SKAL og har et pent kar hjemme som ikke er leid så LYTT !
 • VÆR TÅLMODIG !!!!!!
 • VÆR TÅLMODIG !!!!!!
 • Les og lær på disse sider. Dette er en sammenfatning av egne og andre saltvannsakvaristers erfaringer. Det finnes ikke noe norskspråklig alternativ som vi har kjennskap til. Endog svært få utenlandske også.
 • Er du i tvil så begynn med Malawiciklider.

      Da gjenstår det bare å ønske deg lykke til. Dette var ment som de første små spede spark i retning saltvannsakvarium. Et innblikk i en utrolig spennende verden, men også en forpliktelse. Det blir ikke som ei hytte du kan pakke ned om vinteren. Det krever ikke mye arbeid, men bitte litte grann. Nesten hver dag. Planlegger du å bo tre måneder i syden hver vinter så begynn med frimerkesamling. 

Tilbake til akvariesiden.